Tehničke upute hodočasnicima za komemoraciju Bleiburških žrtava na Udbini

Poštovani!

Uz komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta organizatorima i hodočasnicima želimo pružiti korisne upute.

 

1. Datum i mjesto proslave.

Ove godine komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta obilježit ćemo Svetom misom i prigodnim programom na Udbini, u Svetištu hrvatskih mučenika, u subotu, 14. svibnja 2022.

10:00 sati - ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put.

11:30 sati -  na Trgu ispred crkve molitva svete krunice.

12:15 sati -  Sveta misa na Trgu ispred CHM koju predvodi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko - osječki

Izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija.

18 sati – sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika.

 

 2. Parkiranje.

Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Uzvanici imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole „Kralj Tomislav“. Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred Osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 11,00 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako može se dogovoriti s vozačem za povratak nakon svete mise.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta,  (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

 

3. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave hodočasničku grupu organizacijskom Odboru - Crkvi hrvatskih mučenika na tel. 053/778-610 ili najbolje na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. kako bi ih pozdravili prije misnog slavlja. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučujemo autocestu i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

 

4. Okrjepa.

Okrjepa je moguća u lokalnim restoranima i kafićima. Preporučujemo, hranu i piće ponesite sa sobom.

 

Toga dana na Udbini ćemo se okupiti kao molitelji i hodočasnici, jer ovo je sveti molitveni skup za naše žrtve, a nikako politički skup. Mjesto na kojem se nalazimo sveti je prostor i priliči da na svetom mjestu naše misli idu prema Bogu, koji je jedina nagrada i utjeha svim žrtvama. Na Trg ispred Crkve hrvatskih mučenika zbog TV prijenosa i sigurnosti svih hodočasnika nije dozvoljeno unošenje zastava i transparenata. Na prostor izvan Trga dozvoljeno je unijeti jedino župne zastave, kao i nacionalne zastave koje su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Pozivamo vas da u dostojanstvu i svetosti žrtve koje se spominjemo obilježimo godišnjicu Bleiburške tragedije.

 

Odbor za komemoraciju Bleiburških žrtava

 

Komemoracija na Udbini

Središnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta održat će se 14. svibnja 2022. u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini.

Program komemoracije započinje u 10.00 sati molitvom križnog puta kojeg predvodi župnik iz Krašića, vlč. Ivan Vučak, sa svojim župljanima.

Svetu misu u 12.15 predvodi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Liturgijsko pjevanje animira Mješoviti župni zbor „sv. Ante“ sa Humca.

 

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2021.

SVETA MISA ZA ŽRTVE BLEIBURGA I KRIŽNIH PUTOVA NA UDBINI 14.05.2022.

VAŽNE NAPOMENE ZA HODOČASNIKE

VAŽNE NAPOMENE - TEHNIČKE UPUTE

SVIM ŽUPNICIMA I VODITELJIMA

HODOČASNIKA NA UDBINU 12. rujna 2020.

Poštovani!

Uz proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini preporučamo organizatorima hodočašća i hodočasnicima neke korisne upute.

1. Datum i vrijeme proslave

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 12. rujna.                                   

U 8.45 sati, ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put.      Svetu misu na Trgu ispred CHM u 10.30 sati predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup.                                                                                       

Izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija.

18 sati – sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika.

2. Trodnevna duhovna priprava

• 09. rujna – 18.30 sati – sveta misa
• 10. rujna – 11 sati – 5. hodočašće Hrvatske kopnene vojske. Misu predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij
– 18.30 sati – sveta misa (9. obljetnica posvete oltara)
• 11. rujna – 17.00 sati – crkva sv. Marka Groba - blagoslov novopostavljenih križeva na križnom putu
– 18.30 sati – svetu misu predvodi mons. Mile Bogović, biskup u miru

    3. Savjeti epidemiološke službe

Liturgijsko slavlje odvija se na otvorenom, na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika.

  • Poštujući preporučeni razmak, sjedeća i stojeća mjesta na Trgu bit će označena.
  • Obvezno je nošenje maske.
  • Prilikom ulaska na prostor liturgijskog slavlja volonteri će vas zatražiti ime, prezime i broj mobitela.
  • Izostavit ćemo pružanje znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.
  • Podjela svete pričesti je isključivo na ruku.
  • Priliku za svetu ispovijed hodočasnici imaju u prostoru ispod crkve, u vanjskom dijelu ispred dnevne kapele BDM Kraljice mučenika. Svećenici će nositi maske i biti odvojeni prozirnom pregradom.
  • Crkva je dovoljno velika, mjesta za sjedenje su označena.
  • Hodočasnike podsjećamo da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

4. Parkiranje. Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Biskupi, osobe iz civilne i vojne vlasti, imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole «Kralj Tomislav». Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 9,30 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako može se dogovoriti s vozačem za povratak natrag.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

5. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave broj hodočasnika organizacijskom Odboru - Crkvi hrvatskih mučenika na tel. 053/778-610 ili na fax. 053/778-610, ili najbolje na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. kako bi ih pozdravili na misnom slavlju. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučamo autoput i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

6. Okrjepa. Poštujući epidemiološke mjere okrjepa je moguća samo u lokalnim restoranima i kafićima. Preporučamo, hranu i piće ponesite sa sobom.

Dragi hodočasnici!

Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika svim hodočasnicima izriče srdačnu dobrodošlicu i sve vas stavljamo pod sveti zagovor Marije, kraljice mučenika.

 

 

 

 

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na