12. Učionica hrvatske povijesti

12Ucionica povijesti kripta 1

12Ucionica povijesti kripta 1
Prostor ispod bogoslužnog prostora CHM ili kripta zamišljen je kao sažetak cjelokupne poruke projekta. Zato je u kalendaru stavljen u zadnji mjesec ili prosinac. Ondje je predviđeno da hodočasnik na razne načine može dobiti i pouku. Još uvijek tražimo rješenje kako „mučeničku nit“ naše prošlosti izraziti slijedom slika koje će hodočasniku dočarati našu vjerničku i kulturnu povijest, naše padove i uspone, naše heroje i mučenike.

Register to read more...

11. Vukovarski križ

vukovarski kriz

vukovarski kriz
Vukovarska drama u Domovinskom ratu dovršena je u mjesecu studenom 1991. godine. Mnogi su već u vrijeme napada na Vukovar ispravno prosudili da on nosi križ „jedne nacije“, kako bi rekao Matoš. Taj križ usjekao se u sjećanje svih onih koji su se borili i koji su se molili za slobodnu Hrvatsku. Mnogi od branitelja su poginuli bilo u samom Vukovaru bilo u raznim Ovčarama i logorima, ali će dugo živjeti u sjećanju našega naroda. „Navik on živi k izgine pošteno“ – reče sličan mučenik iz jednog drugog vremena (Fran Krsto Frankopan).

Register to read more...

9. Martinčev zapis

stupci Martinac kalendar2014

stupci Martinac kalendar2014
Vijest o porazu Hrvata i drugih kršćana na Krbavskom polju 9. rujna 1493. godine širila se ne samo po hrvatskim prostorima nago cijelom Europom. Zacijelo su tada mnogi moćnici osjetili grižnju savjesti što nisu učinili koliko su mogli da se ta tragedija izbjegne. Vijest o toj tragediji došla je i do Grobnika gdje je Pop Martinac rodom Lapčanin pisao brevijar za pavlinski samostan u Novom Vinodolskom. Bio je na 147 listu brevijara koji je danas poznat kao.

Register to read more...

10. Ivan Pavao II

Ivan Pavao II

Ivan Pavao II
Trg ispred crkve obilježen je spomenikom papi Ivanu Pavlu II. koji je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da ne zaborave svoje mučenike. Kip je djelo akad. kipara Slavena Miličevića iz Zagreba.

Papa Ivana Pavla II. dao je povod za gradnju Crkve hrvatskih mučenika kada je na pragu trećeg tisućljeća poručio svim narodima: Neka narodi ne prepuste zaboravu one koji su pretrpjeli mučeništvo. Te riječi stoje u podnožju kipa.

Register to read more...

8. Memorijalni park

DSCN5344

DSCN5344
Memorijalni park sa spomen kamenjem s hrvatskih stratišta, prema nacrtu Ante Pađena, već je pri kraju s uređenjem. Započinje iza temelja crkve Sv. Nikole i ide prema Krbavskom polju. Na ogradnom zidu stavit ćemo spomen kamenje sa svih poznatih naših stratišta, Jazovki, Bleiburga, Križnih putova, jama, prikrivenih grobišta i sl. Pri dnu zida bit će mogućnost za paljenje svijeća. Tu će vjernici moći zapaliti svijeću i za one za čiji se grob ne zna. Na sredini parka je replika Vukovarskog križa Šime Vidulina.

Register to read more...

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na