Mjesto Udbina

udbina iz zraka

udbina iz zraka
Mjesto Udbina, stari naziv Krbava u kojem danas živi oko tisuću žitelja.

Udbina je mjesto smješteno u centralnoj Lici, na prometnoj magistrali Zagreb – Split, na gotovo jednakoj udaljenosti od oba grada. Općina Udbina graniči sa općinama Plitvička jezera - sjeverno, Donji Lapac - istočno, Gospić i Lovinac – zapadno i Gračac – južno.

Površina ove ličke Općine iznosi čak 683 km² (po čemu je treća u Hrvatskoj), ali na kojoj živi samo 1.874 stanovnika, što znači da na 1 km² živi 2,5 stanovnika.

Općina je omeđena prekrasnim planinskim vrhovima, od kojih vrijedi istaći: Ozeblin (1657 m - najveći vrh Plješevice i treći vrh u Hrvatskoj), Rudi Lisac (1608 m), Kremen (1591 m), V. Rteševo (1390 m), Veliki Brusnić (1371 m), Javornik (1370 m), Komača (1177 m), Mirkača (1131 m)…

Sve ove netaknute planine pružaju velike mogućnosti za razvoj planinarskog, seoskog, lovnog, eko, te ostalih vidova turizma.

Najveće bogatstvo ovog kraja je nesumnjivo Krbavsko polje, koje se nalazi podno naselja Udbina.

Na tom istom polju se nalazi preko 5000 ha obradivog zemljišta pogodnog za uzgoj raznih ratarskih i povrtlarskih kultura. Posebna zanimljivost su ponori rijeke Krbavice, kao i Murtino jezero. Krbavsko polje je omeđeno ogromnim pašnjacima koji pružaju mogućnost intenzivnog bavljenja stočarstvom, što je i vjekovna tradicija ovog kraja.

Udbina se nalazi i u neposrednoj blizini:

1. Nacionalnog parka Plitvička jezera (45 km),

2. Nacionalnog parka Sjeverni Velebit (50 km)

3. Nacionalnog parka Una (40 km)

4. Parka prirode Velebit (40 km)

Pošto je izuzetno dobro prometno povezana sa ostatkom Hrvatske, do Udbine se veoma lako stiže. Iz Zagreba, Splita, Rijeke su potrebna 2 sata vožnje, dok se iz Zadra, odnosno Šibenika stiže za nešto više od sat vremena. (Preuzeto sa stranice Općina Udbina)

Gradić Udbina je uništen od Partizana 1942. godine, a hrvatsko stanovništvo raseljeno. Prema popisu stanovništva iz 1910. godine Udbina je imala 1.475 stanovnika od čega 1.237 Hrvata i 231 Srbina. Nakon Drugog svjetskog rata podignuto je novo naselje s pretežno srpskim stanovništvom, iako je ostalo i nekoliko hrvatskih obitelji. Brojnim, prije rata većinskim Hrvatima, nije bio dopušten povratak nakon Drugog svjetskog rata. (Udbina.com)

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na