Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini – predvoditelj slavlja mons. Nikola Eterović

udbina 0004

udbina 0004
(Krasno, 27.6.2013.) - Ove godine Dan hrvatskih mučenika će se drugu godinu za redom obilježiti u subotu 31.kolovoza a biti će u znaku dvije velike obljetnice, 520 godina od Krbavske bitke i 1700 godina od završetka mučeništva za Crkvu. Ove godine se navršava u 10 godina od poziva na gradnju Crkve kao i posvete kamena temeljca u Rijeci od strane pape Ivana Pavla II. Ove će godine središnje slavlje 31. kolovoza u 11 sati predslaviti nadbiskup mons. Nikola Eterović u zajedništvu s hrvatskim biskupima.

U Svetištu Gospe od Krasna održan je u četvrtak 27. lipnja u popodnevnim satima prvi ovogodišnji sastanak Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Pod predsjedanjem Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića i ostalih članova odbora proanalizirani su detalji prošlogodišnje proslave a date su i glavne smjernice za ovogodišnju proslavu. Uz radno vodstvo generalnog vikara biskupije mons. mr. Tomislava Šporčića u radu su sudjelovali ispred ekonomsko-tehničkog pododbora ekonom biskupije Nikola Turkalj i župnik i dekan udbinski i upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić, ispred liturgijsko-ceremonijalnog pododbora gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, ispred liturgijsko-glazbenog mons. mr. Tomislav Šporčić i Ivan Prpić Špika i ispred pododbora za medije Zvonko Ranogajec kao i kancelar biskupije mr. Marinko Miličević.

Nakon pozdrava biskupa Bogovića kancelar Miličević je pročitao zapisnik s prošlogodišnjeg sastanka nakon čega je biskup Bogović dao osvrt na prošlogodišnju proslavu. Novi termin proslave koji još zalazi u ljeto nije se pokazao ponajboljim pa će se nakon ovogodišnje proslave razmisliti o datumu. 

Uoči proslave 23. kolovoza održati će se tiskovna konferencija na kojoj će se predstaviti kalendar hrvatskih mučenika za 2014. koji će biti u znaku 12 tema vezanih za Crkvu hrvatskih mučenika povezanim s glavnom idejom mučeništva. Uoči same proslave održati će se trodnevna duhovna priprava na kojima će se blagosloviti križni put i kolaudacija novih orgulja. Na sam dan proslave u 9 sati će se održati pobožnost križnog puta s Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika. Nakon mise održati će se tradicionalni nastup KUD-ova i klapa. I ove godine misno slavlje će se održati na trgu ispred Crkve. Biskup Bogović je istaknuo da će nakon više održanih „gospićkih razgovora) od ove godine u rujnu neposredno nakon krbavske proslave započeti serija Udbinskih razgovora sa značajnim kršćanskim misliocima koji će raspravljati o pojmovima pobjede i slobode.

 

Autor Zvonko Ranogajec

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na