DOŠAŠĆE I BOŽIĆNO VRIJEME 2012. – 2013. NA UDBINI – CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA, ŽUPA SV. NIKOLE BISKUPA

L2hvbWUvbmVtb3p0ZXIvcHVibGljX2h0bWwvZ29zcGlja28tc2VuanNrYS1iaXNrdXBpamEuaHIvL2ltYWdlcy9zdG9yaWVzLzEzc2xpa2UvVURCSU5BL3VkYmluYTEuanBnRadosni Božićni blagdani su za nama. I ono veselo adventsko iščekivanje kao da je brzo proletjelo. Već je nastupilo Vrijeme kroz godinu sa svojim zelenilom nade u liturgiji. Evo malo vijesti iz naše župe i svetišta, onako s pogledom unatrag.

Vrijeme došašća nezaobilazno su obilježile mise zornice u 6 sati ujutro. Kako smo u Godini vjere, zajedno s desetak župa u našoj i drugim biskupijama, zornice smo obilježili razmatranjem Nicejsko-carigradskog vjerovanja. Svako jutro kratko razmišljanje na nekoliko pojmova vjerovanja. Molili smo svako jutro „Čvrsto vjerujem“ i obnavljali pradjedovski zavjet vjere iz 879. i 1979. – Branimirove godine. Kneza Branimira priznao je papa Ivan VIII., a ta godina devetog stoljeća stoji na portalu Crkve hrvatskih mučenika. Mise zornice bile su lijepo posjećene, uvijek može i bolje. Ministranata i ministrantica bilo je svakog jutra. Neizostavno takmičenje: tko će uspjeti ne propustiti ni jednu zornicu.

 Proslavili smo blagdan naše župe i nebeskog zaštitnika sv. Nikolu, molitvom i koncertom koji je održao kantautor Davor Terzić iz Rovinja. Davor je premijerno izveo novu skladbu: „Nitko nema veće ljubavi“, a upravo te Isusove riječi glagoljicom su upisane u oltar naše crkve. Djeca su obradovana skromnim darovima, uz zajednički doručak i tombolu. Napeto su se izvlačili brojevi i nagrade. Toliko jednostavno i skromno, al s puno radosti na dječjim licima.
Na blagdan Bezgrešne, mladi su sudjelovali na Saboru mladeži naše biskupije u Oštarijama i Ogulinu. Vožnja po zimskim uvjetima – nezaboravno! Ipak smo se okupili u velikom broju iz cijele Biskupije, preko stotinu mladih. Svi su dekanati bili zastupljeni. Don Damir Stojić poučio je mlade kako valja ispravo moliti. Što je to iskrena molitva zahvale. Mladi su na Udbini sproveli adventsku akciju prikupljanja pomoći za jednu mnogobrojnu obitelj iz Podlapače. Ujedinjeni s nekolicinom župa spremaju se darove odnijeti toj obitelji.
Dostojanstveno smo obilježili i stradanje starih Udbinjana pred 70 godina na blagdan sv. Lucije, svetom misom i paljenjem svijeća na spomen ploči gdje su sahranjeni pobijeni Udbinjani, u temeljima porušene crkve Sv. Nikole.
Nekolicina je sudjelovala i u Caritasovoj akciji humanitarne utakmice u Gospiću. Akcija kićenja i čišćenja crkve pred Božić. S puno volje i ljubavi uređena je crkva za Božić, borovi i jaslice. Pohodili smo bolesnike u obiteljima i u Domu za starije i nemoćne na Udbini.
Sprovedena je i obilata karitativna akcija dijeljenja pomoći zahvaljujući darovateljima Caritasu Gospićko-senjske biskupije, Arheološkom muzeju i Franjevačkom samostanu iz Zadra koji već tradicionalno o Božiću donose pomoć potrebitima. Ove godine stigla je pomoć i od Caritasa iz Rovinja koji su inicirali pjevač Davor Terzić i njegova supruga Vesna, te darovi za djecu od američkih vojnika. Svim darovateljima iskrena HVALA, neka im Gospodin uzvrati svojim milostima.
Osjećam potrebu zahvaliti se ponajprije članovima Župnog pastoralnog vijeća i drugim suradnicima koji su uvijek tu za sve što treba. Što god smo radili oni su uvijek bili prvi, od kićenja i čišćenja pa do dijeljenja pomoći. Svima koji su im se priključili posebno oko ukrašavanja i čišćenja, od mlađih do starijih. Sve do paljenja badnjaka i ikebane na oltaru za Božić. Našem pjevačkom zboru, predvođenom orguljašicom Vesnom, ministrantima koji su se trudili biti i na što više zornica i na svakom molitvenom susretu, bilo ujutro ili navečer.
 Zahvalio bih se i Općini Udbina i Načelniku na susretljivosti i pomoći, osobito Šumariji i njezinim djelatnicima koji su u svemu priskakali pomoći, od borova do različitih prijevoza. Zatim Osnovnoj školi, Ravnatelju i Vjeroučitelju za dobru suradnju i lijepu Božićnu priredbu, te Božičini sajam kojim se pomažu djeca u misijskim zemljama.
Sigurno sam još ponekoga zaboravio spomenuti, ali svima želim reći iskreno HVALA, što je svatko na svoj način pripomogao da ovo bude lijepo Došašće i radosno iščekivanje Božića. Zato u svoje ime i ime kolege svećenika Jure kažem da nam je doista bilo lijepo s vama pripremati se za Božić. Neka to bude poticaj i drugima da se uključe i sudjeluju u izgrađivanju žive Crkve na Udbini.
Radosno slavlje Božića, nakon polnoćke potrajalo je u Pastoralnom centru, skoro do jutarnjih sati. Omu za stare i nemoćne, da se i nemoćni okupe oko oltara i zapjevaju Božićne pjesme. Ovo je dosita lijepa tradicija na Udbini koja traje već desetak godina. Popodne smo slavili misu u Donjem Lapcu.
U subotu, 29. prosinca, nakon mise je u 17 sati imali smo Božićni koncert pučkih pjevača – CORUS CANTORES - iz Vranjica i Kaštel Lukšića. Ova pjevačka skupina poželjela je našoj župi i Crkvi hrvatskih mučenika podariti Božičini koncert. Puk se lijepo odazvao, a glazbeni doživljaj je bio doista izvanredan. Gosti su se upoznali s Crkvom Hrvatskih mučenika i poželjeli ponovno doći.
Na nedjelju Sv. Obitelji supružnici su obnovili svoje bračne zavjete.
Lijepim vremenom podario nas je dragi Bog za Božićne dane. Na Staru godinu imali smo misu zahvalnicu i klanjanje, te blagoslovili vodu kojom ćemo blagoslivljati obitelji. Posjetila nas je Obiteljska grupa iz Zagreba, petero obitelji koje su došle prijateljima u Korenicu. Do Stjepanje obitelji s Udbine predavale su prijavnice za blagoslov. Napravljen je mali pregled župe po obiteljima. U tri dana po Novoj Godini, s pratiteljima: Milom, Lukom i Branimirom obišli smo 160 obitelji u blagoslovu.
Na blagdan Bogojavljanja, u Podlapači smo imali vodokršće i početak blagoslova obitelji. Pratioci svećeniku bili su bogoslov Josip i njegov brat Luka. Selo Podlapača sa oko 50 obitelji prostire se na dužini od preko 15 kilometara (od prve do zadnje kuće). Na nedjelju Krštenja Gospodinova dovršen je blagoslov obitelji u zaseocima Tolići i Čorci.
Božićno vrijeme i školske praznike okrunili su svojim posjetom djelatnici Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije i župni animatori instruktori, koji su na obližnjim Plitvicama u Pastoralnom centru imali tjedan specijalizacije za mlade Dubrovačke, Krčke i Šibenske biskupije s njihovim povjerenicima. Posjetili su nas i ministranti župe Uznesenja BDM iz Rijeke predvođeni župnikom mr. Mariom Gerićem i vlč. Lovrom.
Snijega nije bilo, a vrijeme podosta toplo i vrlo lijepo za ovo doba godine. S početkom školske godine nastavljen je župni vjeronauk za sve uzraste osnovne škole, a mladi svoje susrete imaju utorkom u 19 sati.
Pomalo kreću pripreme za korizmeno vrijeme kada nam hodočaste dekanati naše Gospićko-senjske biskupije.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na