Veterani hodočastili 200 kilometara

DSCN6859

DSCN6859

Pripadnici udruge „Damir Tomljanović Gavran“ iz Zadra, koja uključuje zbor veterana gardijskih brigada, Udruge specijalne policije i HVIDR-e Zadar, uoči proslave Dana hrvatskih mučenika, petu godinu za redom hodočastili su prema nacionalnom svetištu na Udbini. Ovogodišnje hodočašće u trajanju od pet dana, na kome je dvadeset pet pripadnika udruge propješačilo blizu 200 kilometara, započelo je 26. kolovoza u Gvozdanskom, mjestu legendarnog otpora turskim osvajačima 1577. godine do Gline, nastavilo se drugog dana do Cetingrada, trećeg dana do Smoljanca, četvrtog do Korenice i konačno

posljednjeg dana dolaskom na Udbinu, gdje je hodočašće zaključeno molitvom oko Višeslavove krstionice za sve poginule branitelje. U pojedinim dionicama puta priključivali su se i drugi branitelji.

DSCN6873

DSCN6873

Svaki dan uz pješačenje bio je ispunjen molitvom namijenjenom hrvatskim mučenicima iz različitih razdoblja mukotrpne povijesti: od Turskih vremena i bitke kod Siska, pa sve do Ličkih mučenika Drugog svjetskog rata i poraća.

Branitelji su sa svojim stjegovima sudjelovali i na Križnom putu od crkve Sv. Marka Groba na Krbavskom polju pa do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini kao i samom misnom slavlju.

 

Zvonko Ranogajec

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na