TRODNEVNICA UOČI DANA HRVATSKIH MUČENIKA 2013.

DSCN6795

DSCN6795

Neposredna priprava za ovogodišnji Dan hrvatskih mučenika započela je trodnevnicom u srijedu, 28. kolovoza na blagdan sv. Augustina. Svetom Augustinu bila je posvećena crkva u Mutiliću, selo pokraj Udbine. Od te crkve danas jedva postoje tragovi i podignut križ u znak sjećanja da je tu nekad bila crkva i živio kršćanski puk. Svetu misu predvodio je vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije. U propovijedi zgodno je naglasio povezanost sv. Augustina i Crkve hrvatskih mučenika. Naime, sv. Augustin je među prvima pravio popise mučenika za vjeru u prvom razdoblju kršćanstva. Na koncu mise nazočnim vjernicima kojih je bilo gotovo stotinjak, predstavio je kalendar Crkve hrvatskih mučenika za slijedeću godinu koji je u cijelosti posvećen tumačenju same crkve i onoga što se u njoj još treba dovršiti, ukrasiti, nadograditi.

Drugi dan trodnevnice 29. kolovoza na dan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja misu je predvodio jedan od dvojice ovogodišnjih mladomisnika Gospićko-senjske biskupije, vlč. Josip Šimatović, sada župni vikar katedrale u Gospiću. On je protumačio značenje mučeništva svetog Ivana, snagu ljubavi koja se žrtvuje do kraja svjedočeći za istinu. Kako je vlč. Josip i glazbenik njemu je ukazana ta čast da blagoslovi nove elektronske orgulje koje su ove godine u svibnju stigle u Crkvu hrvatskih mučenika. Orgulje su nabavljene darom jednog svećenika i dosadašnjim donacijama. Na radost nazočnih vjernika, nakon svete mise vlč. Josip je podijelio mladomisnički blagoslov i održao kratki koncert na novim orguljama.

Treći dan trodnevnice, u petak 30. kolovoza misu je predvodio biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović. U propovijedi je još jednom naglasio snagu križa kao pobjedničkog znaka Isusa Krista. Protumačio je i umjetnički izričaj novog Križnog puta koji je u lipnju postavljen u Crkvi hrvatskih mučenika. Misi su nazočili bračni par Mirjana i Ivan Drašković, umjetnici koji su izradili Križni put. Jedinstvenost prikaza postaja križnog puta sastoji se u tome da Isus nema aureolu svetosti, već je pozlaćeni križ njegova aureola kojom zrači njegova svetost ljubavi za čovjeka. Sva tri dana trodnevnice bilo je doista lijepo i svečano. Uz domaće vjernike s udbine svaki dan sudjelovao je i mali broj hodočasnika iz okolice, ali poneko i iz drugih krajeva Hrvatske. Ljepotu liturgije uzveličao je župni zbor s udbine pod vodstvom Vesne Babić.

trs

 

 

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na