Crkva hrvatskih mučenika i veterani Domovinskog rata

Crkva hrvatskih mucenika i veterani Domovinskog rata

Crkva hrvatskih mucenika i veterani Domovinskog rata
Na inicijativu branitelja Udruge „Damir Tomljanović Gavran“ iz Zadra, Zbora veterana gardijskih brigada i Udruge specijalne policije u suradnji sa upravom svetišta Crkve hrvatskih mučenika održan je susret s gospićko-senjskim biskupom mons. Milom Bogovićem. Braniteljska Udruga „Damir Tomljanović Gavran“ već pet godina za redom organizira hodočašća u Crkvu hrvatskih mučenika pred sam Dan hrvatskih mučenika. Ove godine branitelji će propješačiti nešto manje od 200 kilometara od Gvozdanskog do Udbine u pet dana. Svaki dan svoga hoda molitveno namjenjuju hrvatskim mučenicima iz različitih razdoblja naše mukotrpne povijesti: od Turskih vremena i bitke kod Siska, pa sve do Ličkih mučenika Drugog svjetskog rata i poraća.

Razmišljalo se i razgovaralo o tome na koji način hrvatski branitelji mogu još više sudjelovati u proslavi Dana hrvatskih mučenika i promicanju poruke Crkve hrvatskih mučenika, te na koji način svetište Crkve hrvatskih mučenika može okupljati i pomoći hrvatskim braniteljima. Nakana i uloga svetišta Crkve hrvatskih mučenika jest promišljanje i svjedočenje žrtava koje su podnesene za vrednote čovjekoljublja, vjere, domoljublja i obitelji o čemu hrvatski branitelji imaju i te kako što reći.

Već 9. rujna ove godine na 520 obljetnicu Krbavske tragedije biti će započeti Udbinski razgovori povodom 1700 obljetnice Milanskog edikta o načinu kako se slavi pobjeda i stečena sloboda (oslobođenje). Na tragu ove teme kane se organizirati budući susreti o Domovinskom ratu i podnesenim žrtvama za slobodu koju danas baštinimo kao narod, jer ovo svetište govori o snazi ljubavi koja je kadra podnijeti svaku žrtvu. Tome nas uče Hrvatski mučenici kroz čitavu našu povijest.

 

trs

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na