Boričevac, 27. srpnja 2013. - Dan sjećanja, molitve i novih nada

DSCN5584

DSCN5584
Boričevac se nalazi između Donjeg Lapca i Srba, prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Malo selo Boričevac, a puno tužnih uspomena. Novu nadu budi obnovljena crkva Male Gospe.

Prošlo su 72 godine otkako je selo spaljeno, crkva porušena, stanovnici pobijeni i raseljeni da se više nikada ne vrate. Toliko kontradikcije i apsurda na ovim prostorima. Isti dan jedni slave kao ustanak, drugi kao tragediju, žrtvu i pokušaj iskorienjivanja.

Prošlo je toliko godina. Vrijeme liječi sve rane – kaže se. A ipak kao da s godinama bol ne jenjava. Zlo ostavlja duboki trag, bol, pitanja: zašto? Tako zbore stari Boričevljani. Nadu u pobjedu dobra budi im obnovljena crkva.

Crkva Male Gospe pomalo dobiva svoje stare obrise uređene crkve. Vidljivi tragovi starih rana kao da nas toplo primaju u svoje okrilje. Biskup Mile Bogović slavi svetu misu sa šest svećenika ove biskupije, župnikom Stpom Zebom koji upravlja ovim župama iz Korenice, pred stotinjak vjernika, doseljenika koje dovede u okolicu Boričevca posljednji rat, ličana, Boričevljana koji još uvijek dolaze, sada iz Slavonije, Podravine i sa raznih strana. Dolaze u spomen i mole za sve stradale da im se Bog smiluje i primi u vječnu radost gdje boli više biti neće.

Ima i gostiju, načelnika i zamjenika okolnih općina, prijatelja koji pomažu, gradonačelnik Zagreba.

Tko je danas bio u Boričevcu otišao je utješen Božjom riječju koju Biskup protumači tako jasno i toplo. Ljudska je riječ slaba ali Božanska nudi utjehu i nadu do koje se dolazi po križu. Mržnja se može iskorijeniti samo dobrotom i Božjom milošću. Tko prigrli križ, po križu će biti spašen.

Bilo je lijepo biti danas u Boričevcu.

 

trs

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na