Na blagdan sv. Jakova, 25. srpnja Gospićko-senjska biskupija slavi 13 godišnjicu uspostave i deset godina od pokretanja projekta Crkve hrvatskih mučenika

DSCN5546

DSCN5546
Udbina, 25. srpnja 2013.

Biskup Bogović predslavio blagdan zaštitnika stare krbavske katedrale Sv. Jakova, 13. godišnjicu uspostave Gospićko-senjske biskupije i 10. godišnjicu od pokretanja projekta Crkve hrvatskih mučenika.

Danas je na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika svečano proslavljen blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne krbavske katedrale. Misno slavlje uveličali su članovi senjskog kaptola, Udbinskog i Slunjskog dekanata, mladomisnik vlč. Nikola Prša i p. Jorge Ramos iz Opus Dei. Svečanu asistenciju u bogoslužju opsluživali su sjemeništarci i bogoslovi Gospićko-senjske biskupije koji su današnjim slavljem na Udbini završili svoj višednevni ljetni susret.

Biskup se u svojoj propovijedi podsjetio na početke biskupije koja je osnovana na današnji dan pred 13 godina kao i na značaj Crkve hrvatskih mučenika.

Kada se krenulo u uspostavu biskupije iz Vatikana su pitali koji bi datum bio najbolji za uspostavu. Boljeg od sv. Jakova koji je bio naslovnik drevne krbavske biskupije nije bilo. Pred 13 godina u parku Kolakovac uzeo sam isti biskupski štap i križ kojim su krbavski biskupi blagoslivljali narod, a isti atributi danas se nalaze u rukama kipa bl. Ivana Pavla II pred ulazom u CHM. Uspostavom Gospićko-senjske biskupije nastavljena je duhovna baština Krbavske biskupije. Govoreći o liku sv. Jakova biskup Bogović istaknuo ga je kao primjer osobe osjetljive na dobro koje ju okružuje i kao osobu koja je bila u službi bratu, a ne u službi karijere. Za drevnu Krbavu biskup je istaknuo da je bila jedna od hodočasničkih pravaca koji su iz Europe vodili prema Santiago de Kamposteli, a koja je 1185. uzdignuta u rang katedrale. Krbava je u 14. i 15. st. opustjela nadiranjem Turaka, a upravo ove godine 3. srpnja gradiščanski Hrvati su zaželjeli obnoviti veze nekadašnjih migranata pred Turcima u novu domovinu u Mađarsku, Austriju i Slovačku. I sam biskup je propješačio s Gradišćanskim Hrvatima Krbavsko polje te se isti dan molio na ostacima obje srušene katedrale na Krbavi i Modrušu koje pružaju jasnu sliku što je sve ostalo od nekadašnje snage. Druga kalvarija za Hrvate s Udbine nastupila je 1942. godine kada su pobijeni i prognani od sumještana pravoslavaca. Godine 1995. završava se turbulentno razdoblje dolaskom na Udbinu prognanih Hrvata iz Bosne, a sv. Jakov i CHM doprinose daljem kršćanskom razvijanju ovoga mjesta. Nakon mise biskup se pomolio na ostacima drevne katedrale sv. Jakova u čast svih onih prethodnih generacija koje je rukovodilo bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Nakon toga u župnom uredu, ispod same Crkve hrvatskih mučenika, biskup Bogović je službeno pokrenuo novu web stranicu Crkve hrvatskih mučenika.

 

Zvonko Ranogajec

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na