BILTEN za ožujak 2016.

BILTEN ŽUPE

SV. NIKOLE BISKUPA – UDBINA

CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA

Godina II. – br. 3. – ožujak 2016.

GODINA MILOSRĐA

 

KORIZMA - USKRS 2016.

 

DSCN5575 resize

DSCN5575 resize
KORIZMA KAO ŠKOLA VJERE, LJUBAVI I ŽIVOTA

1. Vjernik se trudi sebi predočiti koliko je Spasitelj za nas trpio. Zbog toga u korizmi na poseban način molimo pobožnost Križnoga puta i pratimo Spasitelja u njegovoj muci. – Kad čujemo da je netko nekome dao bubreg ili krv koja mu je spasila život, ta nas vijest ne ostavlja ravnodušnim. Pa još ako je u obitelji jedan član dao drugome – posve nam je jasno da je na djelu velika ljubav. Dotični je bio spreman i svoj život staviti u opasnost samo da drugome pomogne, da mu spasi život. Jednako tako veličamo požrtvovne pojedince koji su svoj život stavili na kocku ne bi li drugome pomogli, spasili ga! Zašto onda ne vidimo u muci Isusa Krista koliko nas je ljubio? Upravo zbog toga postoji sveto vrijeme korizme – razmatranje Isusove muke – njegove spremnosti da se do kraja žrtvuje za nas. Ne može nas to ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako smo iskusili da se ljubav žrtvom dokazuje. Volim onoliko koliko sam se spreman žrtvovati. – Korizma stoga nije poziv na besmislenu patnju, trapljenje, žrtvu, nego uvijek novo otkrivanje koliko je moja ljubav prema Bogu jaka. Čega sam se spreman odreći kako bih Boga više ljubio.

2. Iz toga proizlazi ono s čime se Korizma najčešće poistovjećuje: vrijeme odricanja. Isus u evanđelju govori da to treba biti u tajnosti. Prorok Joel nas opominje da razderemo srca, a ne halje svoje. Nutrinu treba mijenjati, grijeha se odreći, a odricanje tome pomaže. Dakle odricanje jest korizmeni zadatak – ali mu moramo dati dublji smisao. Odricanje je prije svega vježbanje volje – uskratiti sebi nešto posve dopušteno, kako bih osjetio da se žrtvujem, kako bi to mijenjalo moje srce. Na svoj način odricanjem sami sebe dragovoljno stavljamo na kušnju – koliko sam spreman iz ljubavi prema Bogu, nečega se odreći, nešto od malih užitaka – preskočiti. Pa još ako time nešto i uštedim kako bi drugome pomogao, sigurno mi od Gospodina neće biti zaboravljeno, a oplemenit će moju dušu. Mogli bismo reći u korizmi se odricanjem učimo ljubiti – nesebično i dragovoljno. To je posve drugačija slika ljubavi od one koju su ovih dana oko Valentinova, na sve moguće načine, pokušali komercijalizirati razni trgovci. Odricanje čisti naš pogled na život i skreće nam pozornost na one koji se gotovo nemaju čega odreći jer su u velikoj oskudici. Mi im možemo pomoći i život učiniti ljepšim. I sami ćemo tada biti ispunjeni radošću kakva se ne može kupiti.

* CVJETNICA – VELIKI TJEDAN –VAZMENO TRODNEVLJE

*USKRS – 27. ožujka 2016. – sveta misa u 10 sati

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !


3. I treća oznaka korizme je pokora. Tko se to može pred Bogom pohvaliti svojim savršenstvom i da u ničemu više ne može napredovati, rasti, usavršiti se. Ili rečeno drugačije – tko je to bez grijeha da od Boga ne bi trebao moliti oproštenje? Pavao napisa da je Isus Krist za nas grijehom postao kako bi nas iz grijeha izbavio. Postao je čovjekom – nama u svemu jednak osim u grijehu, da nas iz grijeha izbavi. Svi se imamo za što pred Bogom kajati. Nije dobro ispitivati tuđu savjest, nego svoju. Nije se dobro ni uspoređivati jer svako će osobno stati pred Božje lice.

Kad se molimo za neku našu potrebu, kad od Boga molimo neku milost spremni smo – da bi to dobili – i na žrtvu i na molitvu. No danas se sve češće zaboravlja da smo kao vjernici pozvani činiti pokoru za svoje i tuđe grijehe. Na to nas poziva korizma. Izabrati pokoru koju ću pred Bogom u tajnosti činiti kako bi svoje srce ili srce nekog subrata pored sebe obratio na pravi put. Pokora ima svoje značenje. Ona je naša zadovoljština Bogu za grijehe. Pokorom pokazujemo Bogu da nam je žao zbog grijeha i da se želimo mijenjati, obratiti. Vrijeme korizme može tako postati novi snažan poticaj za naš dosljedniji kršćanski život.

USKRSNA ISPOVIJED – u petom kori-zmenom tjednu biti će na raspolaganju svećenici iz dekanata. Termin ćemo objaviti na 5. korizmenu nedjelju. Što može više učiniti Uskrs sretnim i blagoslo-vljenim od toga da se pomirimo s Bogom, da zadobijemo njegovo oproštenje, milosrđe i da nas to potakne da i jedni prema drugima budemo milosrdniji!? Godina milosrđa želi nas približiti Božjoj ljubavi i naučiti ljubiti jedni druge kao što je Krist nas ljubio, poslušan Očevoj volji do smrti na križu…

Inicijativa 24 sata za Gospodina koja će se održati u petak i subotu prije četvrte korizmene nedjelje, potrebno je provesti u svakoj biskupiji. Mnogo je onih, a među njima ima i mladih koji se vraćaju sakramentu pomirenja; s pomoću tog iskustva oni ponovno nalaze put povratka Gospodinu, živeći trenutak snažne molitve i ponovno otkrivajući smisao vlastitog života. Stavimo odlučno sakrament pomirenja ponovno u središte, jer omogućuje ljudima izravan doticaj s veličinom Božjeg milosrđa. To će za svakog pokornika biti izvor pravog duševnog mira.

– papa Franjo, bula Lice milosrđa

Ujedinjeni s cijelom Crkvom po svem svijetu i naša župna zajednica uključuje se u ovu Papinu inicijativu ujedinjene molitve po svim crkvama svijeta. Želimo biti dio nepreglednog molitvenog lanca, povezani u duhu. Zato ćemo u četvrtak, 3. ožujka imati redovito klanjanje, a u petak, 4. ožujka nakon mise biti će euharistijsko klanjanje sve do 21 sat, kada će biti zajednički zaključak i blagoslov. Onako kako to imamo već tri godine na blagdan Krista Kralja.

CVJETNICA - KRISTOV SVEČANI ULAZAK U JERUZALEM I MUKA GOSPODNJA – 20. III.

Sveta misaje u 10 sati – blagoslov maslinovih grančica kod kipa sv. Ivana Pavla II. i mala procesija do crkve. Sudjelovanjem u procesiji na Cvjetnicu, Krista ispovijedamo svojim Spasiteljem i Kraljem. Slijedimo Krista koji pobjedonosno ulazi u Jeruzalem podnijeti muku za naše spasenje. Želimo ga slijediti na njegovu putu kako bismo ga mogli slijediti i u uskrsnuću, kad ponovno dođe u slavi. Tada ćemo opet moći klicati: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Masline ćete moći dobiti prije mise, a vaš dar za maslinove grančice namijnjen je za potrebe misionara diljem svijeta.

V A Z M E N O   T R O D N E V LJ E

24. ožujka 2016.

VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 17 sati

i nakon mise bdjenje s Isusom u Getsemaniju – prijenos Presvetog Otajstva u Dnevnu kapelu

     Kao što se Krist svetim apostolima pokazao u pravom tijelu, tako se sada i nama pokazuje u svetom kruhu. I kao što su oni svojim tjelesnim pogledom vidjeli samo njegovo tijelo, ali su, promatrajući duhovnim očima, vjerovali da je on Bog, tako i mi, gledajući tjelesnim očima kruh i vino, gledamo i čvrsto vjerujemo da je tu živo i istinito njegovo presveto tijelo i krv.

Sv. Franjo Asiški

25. ožujka 2016.

KRIŽNI PUT U 16 sati od kapelice sv. Marka, Podudbina

VELIKI PETAK - Obredi velikog petka u 17 sati :

Služba Riječi - Sveopća molitva - Klanjanje križu - Sveta Pričest

Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – «A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.» (Iz 53,4-5), kliče liturgija Velikog petka.

26. ožujka 2016.

VELIKA SUBOTA

Vazmeno bdjenje - slavlje uskrsnuća gospodnjega u 20 sat.

Te večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja. Učvrstimo svoje opredjeljenje za Krista koji nam svojim uskrsnućem daruje novi život. Pobijeđena je smrt, zadnji čovjekov neprijatelj i izvor straha. Krist ulazi u grob, ulazi u smrt da nas izbavi od vječne propasti. Što se može mjeriti s ovom pobjedom koju je Isus Krist za nas izvojevao.

Poslije bdijenja biti će blagoslov uskrsnih jela.

    SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!    

Na blagdan Uskrsa sveta misa je u 10 sati, a u Podlapači u 12 sati.

Na uskrsni ponedjeljak sveta misa je u 10 sati u Domu za starije i nemoćne

NAJAVA hodočašća u Zagreb i Karlovac, u subotu 16. travnja 2016.

U Godini milosrđa Gospićko-senjska biskupija organizira hodočašće u Dubravu, Zagreb, u crkvu Sv. Mihaela koju vode franjevci kapucini provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Naime, papa Franjo je posebno istaknu dva sveca koji su bili junaci sakramenta pomirenja – ispovijedi: sv. Pio, talijan iz mjesta Pietrelcine, jug Italije i sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvata kapucina rodom iz Boke Kotorske, koji je sahranjen u Padovi. U tjednu od 10. do 17. travnja tijelo sv. Leopold bit će izloženo u Dubravi. Kroz taj tjedan gotovo sve biskupije hodočastit će ovom velikom svecu Božanskog milosrđa. Naša biskupija učinit će to 16. travnja. Slavit ćemo sv. misu u 11 sati zajedno s hodočasnicima Krčke biskupije. U popodnevnim satima, na povratku, posjetit ćemo nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu uz prigodnu pobožnost sv. Josipu zaštitniku domovine Hrvatske.

Detaljnije informacije o polasku i cijeni karte dat ćemo poslije Uskrsa. Prijaviti se možete do 10. travnja kako bi znali organizirati autobus.


 

KALENDAR   ZA MJESEC OŽUJAK 2016.

1. Utor.  
2. Srij.  
3. Čet. Klanjanje nakon mise
4. Pet. 24 sata za Gospodina - Klanjanje nakon mise do 21h
5. Sub.  
6. NED. 4. KORIZMENA – hodočašće Ogulinskog dekanata
7. Pon.  
8. Utor.  
9. Srij.  
10. Čet. Klanjanje nakon mise
11. Pet.  
12. Sub.  
13. NED. 5. KORIZMENA– hodočašće Slunjskog dekanata
14. Pon. U ovom tjednu svete mise su ujutro u 7 sati
15. Utor. U ovom tjednu nema župnog vjeronauka
16. Srij.  
17. Čet. Klanjanje nakon mise
18. Pet.  
19. Sub. SV. JOSIP
20. NED. CVJETNICA
21. Pon.  
22. Utor.  
23. Srij. MISA POSVETE ULJA - GOSPIĆ
24. Čet. Veliki četvrtak
25. Pet. Veliki petak
26. Sub. Velika subota
27. NED. USKRS
28. Pon. Uskrsni ponedjeljak
29. Utor.  
30. Srij.  
31. Čet.  

 

TRI DANA

Kad ti se učini da je sve mrtvo,

   ne očajavaj, uzvjeruj

   i pričakaj da prođu tri dana

- ma koliko dugo trajali ! (N. Kuzmičić)

Stoga, “Nek, usklikne sad nebesko mnoštvo Anđela, nek uskliknu službenici Božji, i s pobjede tolikog Kralja nek jekne trublja spasenja…”

iz Vazmenog hvalospjeva

Neki misle…

Neki misle da je vjera slijepa, a ona sve vidi. Njen pogled seže od prapočetaka do beskraja vječnosti. Neki misle da je gluha, a ona sve čuje. Osluškuje i najnježnije otkucaje Božjeg srca. Ona čuje zov vječne ljubavi. Neki misle da je nepismena, a ona je sveznajuća. Nalazi se na samom izvoru Božanskog znanja s kojeg se neprestano napaja uvijek novim spoznajama. Neki misle da ja nemoćna, a ona sve može. Svojom snagom i brda premješta, mrtve budi na novi život, ozdravlja bolesne, vraća izgubljene. Neki misle da je pasivna, a ona sve čini. Tek njenom aktivnošću čovjek živi jer život bez vjere jest smrt. Neki misle da je zabluda, a ona u svom krilu nosi samu Božansku Istinu. Bez nje je svaka spoznaja pod znakom pitanja. Neki misle da je bijeg od stvarnosti, a ona ljude uvodi u svu stvarnost. Život bez vjere pogibeljna je utopija. Neki misle da je varka za naivne, a ona je izlaz iz labirinta ljudskih prijevara. Neki misle da zarobljava, a ona kida i najčvršće okove sotonskog ropstva. Bez nje je nemoguće ostvariti slobodu. Neki misle da je teško breme, a ona omogućava da se teško breme može nositi dokle god treba i konačno ga zauvijek zbaciti. Neki misle da je samo ponekad potrebna, a ona je svakodnevna hrana bez koje nema života. Neki misle da je nesigurna, a u njoj je sva sigurnost. Neki misle da je preteška, a ona nosi onoga koji je ima.                                                                                                              Marijana Vlahović

Izdaje Župni ured Sv. Nikole biskupa – Crkva hrvatskih mučenika

Trg sv. Nikole 1 – 53234 UDBINA - tel. (053) 778 610

* www.chm-udbina.com.hr   *   e-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na