Došašće i Božić 2015. - župna statiskia

Došašće i Božić 2015. u župi sv. Nikole b. i Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini

Nedjeljom Krista Kralja uz cjelodnevno klanjanje po snježnom vremenu zaključili smo liturgijsku godinu. Kroz čitav dan, do popodnevnog svečanog blagoslova u 16 sati, Isus nikad nije bio sam u crkvi. Iako mali broj vjernika ipak su se redovito svakih pola sata izmjenjivali pred Presvetim oltarskim sakramentom. Slijedeća nedjelja, 29. studenoga 2015. već je bila prva nedjelja došašća, a sutradan su krenule zornice u 6 sati ujutro. Svakoga jutra u Došašću na zornicama je bilo pedesetak vjernika. Svaki dan imao je svoju sličicu s mislima pape Franje o Licu Božanskog milosrđa i po jednu misao bl. kardinala Alojzija Stepinca što smo redovito pročitali kao malu meditaciju poslije pričesti.

Prosinac donosi i našeg župnog patrona sv. Nikolu biskupa kojega smo proslavili 'uočnicom' – večernjom misom, u subotu 5. prosinca. Slavlje je predvodio novi župnik u Donjem Lapcu vlč. Dino Rupčić u suslavlju s domaćim svećenicima vlč. Jure Tutek i Tomislav Rogić, te susjednim župnikom iz Korenice vlč. Stjepan Zeba. Misu su uzveličali gosti iz Donjeg Lapca sa svojim KUD-om tako da se sakupilo stotinjak vjernika. Nakon mise KUD iz Donjeg Lapca priredio je malo narodno veselje uz pjesmu i kolo pred Crkvom Hrvatskih mučenika. zapjevala se i koja ojkalica i zasvirala šargija.

Sutradan, u nedjelju 6. prosinca nakon župne mise u 10 sati djecu je obradovao dolazak svetog Nikole. Sedamdesetak djece i mladih obradovano je skromnim poklonima. Mali spontani igrokaz s dolaskom dobrodušnog sveca Nikole najviše je obradovao najmlađe.

Već slijedeće subote, 12. prosinca desetero mladih s Udbine sudjelovalo je na 46. Saboru katoličke mladeži Gospićko-senjske biskupije u Slunju. Dan kasnije, u nedjelju 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije obilježili smo stradanje Udbine pred 73 godine molitvom i polaganjem cvijeća i svijeća na grob u temeljima nekadašnje župne crkve sv. Nikole.

Uslijedile su akcije kićenja i čišćenja crkve pred Božić, pohod bolesnika u obiteljima i Domu za stare i nemoćne. Sredinom prosinca iz tiska je izišao treći broj dekanatskog glasila Krbava a po prvi puta i župni Bilten za mjesec prosinac 2015. Velika sveta ispovijed pred Božić bila je u subotu 19. prosinca, a na raspolaganju je bilo šest svećenika iz dekanata.

Misi polnoćki, u pola noći na Badnjak, prethodilo je malo skazanje o četiri svijeće adventskoga vijenca koje pohode jaslice što su ga izveli mladi. Bio je to doista lijep uvod u svetu misu kojoj je nazočilo dvjestotinjak vjernika. Misa polnoćka u Podlapači bila je u 22 sata, a pred crkvom su domaći vjernici palili Badnjak i okupili se oko vatre.

Drugi dan Božića, na blagdan sv. Stjepana služena je sveta misa u Domu za stare i nemoćne pored Crkve hrvatskih mučenika kako bi i dio korisnika doma koji ne mogu doći do crkve mogli sudjelovati na svetoj misi.

Na blagdan Sv. Obitelji, u nedjelju 27. prosinca, na župnoj misi u 10 sati, nakon homilije nazočni bračni parovi obnovili su svoje bračne zavjete.

Posljednjeg dana u godini, na Silvestrovo u 17 sati, naš biskup mons. Mile Bogović svečenim obredom otvorio je Vrata milosrđa u svetištu Crkve hrvatskih mučenika i pred stotinjak vjernika predvodio misu zahvalnicu.

Zaista se želim zahvaliti svima koji su se na bilo koji način uključili u život naše župne zajednice: članovima Župnog pastoralnog vijeća, pjevačkog zbora, mladima i drugim suradnicima koji priskoče kad nešto treba, bilo za čišćenje, bilo za kićenje. Svima od mlađih do starijih. Od darovatelja pa do mladih koji su spremili priredbu pred polnoćku.

Našem pjevačkom zboru. Ministranticama i ministrantima koji su se trudili biti svim zornica.

Zahvaljujem Općini Udbina na susretljivosti i pomoći, Šumariji i njezinim djelatnicima, Osnovnoj školi, Ravnatelju i Vjeroučitelju za dobru suradnju i lijepu Božićnu priredbu, te Božičini sajam kojim se pomažu djeca u misijskim zemljama.

Nadam se da nisam nikoga zaboravio spomenuti, ali svima želim reći iskreno HVALA, što je svatko na svoj način pripomogao da i ovo Došašće bude lijep i radosno iščekivanje Božića - u svoje ime i ime kolege svećenika Jure.

* Župna statistika za 2015. godinu:

Krštenih: 13 - Vjenčanih: 3 - Umrlih: 5 - Prva sv. pričest: 7 – Krizmanika 27

* Svetište Crkve hrvatskih mučenika posjetilo je u 2015. godini 218 organiziranih grupa. Kad se tome pribroje i ostali koji su došli obiteljski, pojedinačno ili u manjim grupama, svetište je posjetilo preko 20.000 hodočasnika.01Bozic2015

01Bozic2015
02Bozic2015 svNikola
02Bozic2015 svNikola
03Bozic2015svnikola
03Bozic2015svnikola
04Bozic2015svNikola
04Bozic2015svNikola
05Bozic2015ministranti
05Bozic2015ministranti
06Bozic2015svNikola
06Bozic2015svNikola
07Bozic2015jaslice
07Bozic2015jaslice
14Bozic2015 stjepanjeDOM
14Bozic2015 stjepanjeDOM
21Bozic2015Vrata2
21Bozic2015Vrata2

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na