Spomen na Vukovar i blagdan Krista Kralja na Udbini

Spomen na Vukovar

Crkva hrvatskih mučenika u svojim njedrima nosi spomen i na Vukovarske žrtve. Zato smo danas čitali čitanja koja se čitaju na spomen-dane mučenika.

Svaka nevina žrtva, svaka pravedna žrtva, svaka žrtva iz ljubavi za svoj dom, narod i vjeru, u obrani – bez mržnje ima svoje mjesto u našem svetištu. Zato se danas sjećamo Vukovara.

Naše sjećanje predvodi molitva. Na čelu su mu hrvatski mučenici, Nikola Tavelić, Marko Križevčanin, Alojzije Stepinac, Drinske mučenice i posebno posljednji proglašeni blaženik Miroslav Bulešić. Među njegovim zadnjim riječima bila je vječna istina: Neka moja jedina osveta bude oprost.

Molit ćemo danas za tu snagu praštanja koja nas treba očistiti, da se negdje u kutovima duše i srca ne sakrije mržnja, osveta, zlo bilo koje vrste. Jer ako se to dogodi – bit ćemo iznova ranjeni i to iznutra. Sačuvajmo čisto srce od mržnje, ma koliko nas to koštalo. U godini smo evanđelja, Kristove radosne poruke za život svakog čovjeka. Samo u Evanđelju naći ćemo i odgovore i snagu praštanja, snagu vjere koja lomi okove zla, začarani krug osvete. Samo u Evanđelju nudi se nada koja pobjeđuje sve teškoće života.

Molit ćemo da naše drage pokojne, pobijene, pale u obrani grada Vukovara i cijele Hrvatske, Božja milost očisti i primi u svoje vječne šatore, u puninu radosti Neba, života s Bogom gdje smrti više nema, ni jauka, ni boli…

Molit ćemo danas i za naše neprijatelje: prošle, sadašnje i buduće.

Isus nas je došao naučiti ljubavi. Dva su vrhunca ljubavi koja Kristov križ pokazuje: „Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. “ i „ "Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.“ (Lk 6,27-28).

Sva snaga Evanđelja, sva nada Evanđelja, sva radost života crpi se kroz molitvu, kroz stalno susretanje s Bogom, u svetim sakramentima, u osobnoj i obiteljskoj molitvi. Samo tako možemo naći pravi put.

Zato smo se i večeras okupili i prikažimo Gospodinu zajednički svoje molitve….

Na svetoj misi okupilo se stotinjak župljana. Liturgiju je uzveličao domaći pjevački zbor. Nakon svete mise procesijom smo obišli glavni trg i dio mjesta, molili krunicu žalosnih otajstava, a potom u šutnji prilazili velikom Vukovarskom križu u našem spomen parku pored Crkve hrvatskih mučenika. Položili smo lampione podno križa, uz pjesmu Vukovar, stoji grad, nekoliko stihova naših domoljubnih pjesnika i naše sjećanje na Vukovar zaključili molitvom pet Oče naša na čast pet Isusovih rana, povezujući tako Krbavski i Vukovarski križ. Bili smo jedno s cijelom Hrvatskom.

Krist Kralj

Posljednja nedjelja liturgijske godine, 23. studenoga, nedjelja Krista Kralja proslavljena je vrlo svečano. Zbog radova u Crkvi hrvatskih mučenika misu smo slavili u dnevnoj kapeli Kraljice mučenika. Iako smo se malo tiskali, ipak su svi imali mjesta. Posebnost ovogodišnje proslave bila je u tome što smo prvi puta organizirali cjelodnevno klanjanje. Poslije mise pa do 16 sati poslijepodne bio je izložen presveti oltarski Sakrament. Molili smo za slogu i napredak našeg hrvatskog naroda, za povratak obiteljskom životu i otvaranje naših obitelji novom životu, djetetu, a posebno smo u molitvama imali i hrvatske branitelje koji prosvjeduju u Zagrebu.

Pedesetak vjernika okupilo se u 16 sati na završnom blagoslovu, a cijelo vrijeme klanjanja Isus nikada nije bio sam. Dolazile su i cijele obitelji s djecom pokloniti se Isusu, pomoliti se za svoje potrebe, zahvaliti za primljene darove, jednostavno biti koji trenutak nasamo s Isusom Kristom Kraljem svih kraljeva.

72 spomen na Vukovar

72 spomen na Vukovar
73 oko kriza
73 oko kriza
74 uKapelici
74 uKapelici
75 uKapeli klanjanje
75 uKapeli klanjanje

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na