Od Cvjetnice do sv. Jurja 2014.

Cvjetnica, Veliki tjedan, Uskrs i Sv. Marko 2014. na Udbini – Sv. Juraj u Podlapači

Pripreme za Veliki tjedan u Crkvi hrvatskih mučenika, župi Sv. Nikole na Udbini započele su uoči Cvjetnice kada je svetište pohodila župa iz Splita s oko sto pedeset hodočasnika predvođenih prof. don Antom Mateljanom. Oni su na Udbini imali malu duhovnu obnovu. Molio se križni put stazom od crkvice sv. Marka Groba u Podudbini, pa do Crkve hrvatskih mučenika gdje su slavili svetu misu. Potom su razgledali svetište, kriptu, muzej i spomen park. Dijelu hodočasnika to je bio prvi susret s ovim nacionalnim svetištem svih mučenika iz naše povijesti. Nisu krili svoje oduševljenje.

Na Cvjetnicu misa Muke Gospodnje započela je blagoslovom maslinovih grančica pred crkvom, oko kipa sv. Ivana Pavla II. Potom je uslijedio ophod oko crkve i misa. Muka Gospodnja po Mateju čitana je po ulogama. Župnik je u homiliji naglasio ono što piše i na oltaru naše crkve: Nema veće ljubavi od ove, dati život za svoje prijatelje (Iv 15,13). To nam je Isus zorno pokazao. Ako smo Kristovi nikad ne smijemo odustati od tog vrhunca ljubavi. Lijep odaziv domaćih župljana uz pokojeg hodočasnika učinili su da Cvjetnica bude dostojanstveno proslavljena.

Na Veliki četvrtak služena je misa Večere Gospodnje u 18 sati. Nakon mise u ophodu oko crkve Oltarski sakrament prenesen je u dnevnu kapelu gdje je održana ura klanjanja, bdijenje s Isusom u Getsemaniju.

Veliki petak obilježili smo molitvom križnog puta u 17 sati od crkve Sv. Marka dostojanstveno i pobožno. Sedamdesetak vjernika uspinjalo se prema Crkvi hrvatskih mučenika prisjećajući se Isusove muke i stradanja našeg naroda. Dio starijih vjernika čekao je u crkvi. Obrede Velikog petka predvodila su oba župnika Jure Tutek i Tomislav Rogić. Dirljivi dio, kao i uvijek, bilo je klanjanje križu. Nakon pričesti i završenih obreda dio vjernika s pjevačkim zborom pjevao je Gospin plač, to jest opjevanu Isusovu muku na dalmatinski način.

Obredi vazmenog bdijenja započeli su na Veliku subotu u 21 sat. Blagoslov ognja, hvalospjev uskrsnoj svijeći, služba čitanja, obnova krsnih obećanja i sveta euharistija proslavljeni su vrlo svečano. Sudjelovalo je više od sto pedeset župljana. Skladnim pjevanjem, uvodima animatora u pojedine dijelove, sudjelovanjem desetak čitača dostojanstveno i radosno proslavili smo Kristovo uskrsnuće. Poslije euharistije uslijedio je blagoslov uskrsnih jela.

Na Uskrs, 20 travnja, misa je bila redovito u 10 sati. Opet je bilo vrlo svečano i raspjevano. Ni prohladno vrijeme nije moglo umanjiti uskrsnu radost. Dio vjernika nakon ove mise blagoslovio je uskrsna jela. Na Uskrsni ponedjeljak svetu misu slavili smo u Domu za starije i nemoćne kako bi i naši susjedi stariji i nemoćni koji ne mogu doći do crkve osjetili radost Uskrsa.

Sv. Marko proslavljen je 25. travnja u crkvici pod Udbinom svetom misom u 19 sati. Misu je služio župnik Rogić. Slavlje je pomaknuto na taj sat jer smo u 17 sati u Osnovnoj školi Kralja Tomislava na Udbini priredbom proslavili Dan škole.

Misno slavlje započelo je blagoslovom polja i blaga kako je stari običaj na blagdan sv. Marka. Mali ophod oko crkvice i sveta misa. Župnik je u par riječi približio povijest ove crkve i njezin značaj, te značenje sv. Marka kao prvog evanđeliste. Nakon mise nazočni vjernici, njih pedesetak zadržali su se u ugodnom druženju pred crkvom.

Sv. Jurja proslavili smo u Podlapači na Bijelu nedjelju, 27. travnja. Okupljenim vjernicima župnik Rogić progovorio je o značenju crkve podignute sv. Juraju u čast i trajnoj borbi protiv zla u sebi i oko sebe, čega je simbol sv. Juraj. Ovaj svetac slika je Kristove uskrsne pobjede. Nakon mise okupljenih četrdesetak vjernika zadržalo se u veselom druženju ispred crkve.

Veliki tjedan01

Veliki tjedan01
Veliki tjedan02
Veliki tjedan02
Veliki tjedan03
Veliki tjedan03
Veliki tjedan04
Veliki tjedan04
Veliki tjedan05
Veliki tjedan05
Veliki tjedan06
Veliki tjedan06
Veliki tjedan07
Veliki tjedan07
Veliki tjedan08
Veliki tjedan08
Veliki tjedan09
Veliki tjedan09
Veliki tjedan10
Veliki tjedan10
Veliki tjedan11
Veliki tjedan11
Veliki tjedan12
Veliki tjedan12
Veliki tjedan13
Veliki tjedan13
Veliki tjedan14
Veliki tjedan14
Veliki tjedan15
Veliki tjedan15
Veliki tjedan16
Veliki tjedan16
Veliki tjedan17
Veliki tjedan17
Veliki tjedan18
Veliki tjedan18
Veliki tjedan19
Veliki tjedan19
Veliki tjedan20
Veliki tjedan20
Veliki tjedan21
Veliki tjedan21
Veliki tjedan22
Veliki tjedan22
Veliki tjedan23
Veliki tjedan23

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na