Sjećanje na Vukovar

SJEĆANJE NA VUKOVAR

18. studenoga 2013. – Udbina – Crkva hrvatskih mučenika

Crkva hrvatskih mučenika u svojim njedrima nosi spomen i na Vukovarske žrtve. Zato smo danas čitali čitanja koja se čitaju na spomen-dane mučenika.

Svaka nevina žrtva, svaka pravedna žrtva, svaka žrtva iz ljubavi za svoj dom, narod i vjeru, u obrani – bez mržnje ima svoje mjesto u našem svetištu. Zato se danas sjećamo Vukovara.

Naše sjenčanje predvodi molitva. Na čelu su mu hrvatski mučenici i posebno posljednji proglašeni blaženik Miroslav Bulešić. Među njegovim zadnjim riječima bila je vječna istina: Neka moja jedina osveta bude oprost.

Molit ćemo danas za tu snagu praštanja koja nas treba očistiti, da se negdje u kutovima duše i srca ne sakrije mržnja, osveta, zlo bilo koje vrste. Jer ako se to dogodi – bit ćemo iznova ranjeni i to iznutra.

Molit ćemo da naše drage pokojne, pobijene, pale u obrani grada Vukovara i cijele Hrvatske, Božja milost očisti i primi u svoje vječne šatore, u puninu radosti Neba, života s Bogom gdje smrti više nema, ni jauka, ni boli…

Molit ćemo danas i za naše neprijatelje: prošle, sadašnje i buduće.

Isus nas je došao naučiti ljubavi. Dva su vrhunca ljubavi koja Kristov križ pokazuje: „Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. “ i „"Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. (Lk 6,27-28).

Na Kalvariji Isus Krist, Božji Sin pokazao je jedno i drugo. Umro je za nas i prije nego je predao Ocu svoj duh, oprostio je svojim neprijateljima.

Neka po današnjoj molitvi i tišini (dio procesije proći ćemo u tišini i sjećanju) ozdravi naša memorija, naša sjećanja. Neka rane budu zacijeljene, neka dobri i svemogući Bog obrati ljudska srca u svim narodima svijeta – napose u onim zaraćenima. Neka Bog obrati srca naših neprijatelja. Neka povijest neprijateljstava prestane i uzme novi tok razumijevanja i prihvaćanja.

Znam da ovo nije lako, ali mi vjerujemo u Boga Oca Svemogućega…

Na svetoj misi okupilo se stotinjak župljana. Nakon svete mise procesijom smo obišli glavni trg i dio mjesta, molili krunicu žalosnih otajstava, a potom u šutnji prilazili velikom Vukovarskom križu u našem spomen parku pored Crkve hrvatskih mučenika. Položili smo lampione podno križa i naše sjećanje na Vukovar zaključili molitvom pet Oče naša na čast pet Isusovih rana, povezujući tako Krbavski i Vukovarski križ. Bili smo jedno s cijelom Hrvatskom.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na