Svećenici na Udbini

MateMOgus

MateMOgus
Posljednji župnik župe Sv. Nikole na Udbini u II. svjetskom ratu bio je Mate Moguš. Njegovo ime zapisano je u Hrvatskom martirologiju jer je 1946. pogubljen na sred Udbine.

Don Drago Babić, župnik iz Jablanca, u svojemu pismu (1992.) napisao je da su župnika Moguša objesili u Udbini, na brijegu pred crkvom, te da je osam dana visio obješen.

Mirno se može reći da je župnik Mate Moguš potpuno nevin osuđen i smaknut. Poznato je činjenica da cijelo vrijeme komunističke Jugoslavije novonaseljeno stanovništvo nije dalo obnoviti župnu crkvu u Udbini. Gotovo sve crkve porušene u Drugom svjetskom ratu obnovljene su poslije rata, osim onih u Krnjeuši i Udbini.

Od prosinca 1942. godine kada se dogodilo veliko stradanje Udbinjana, sve do 1995. kada na Udbinu dolaze prognani Hrvati iz Bosne, na Udbini nije bilo ni svećenika, ni svete mise, ni vjernika, a od 1949. godine ni župne crkva, na čijim je temeljima uskoro niknuo hotel.

FRA SAVIC

FRA SAVIC
Nakon oslobođenja 1995. novo-pridošle katolike, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, posjećuje, za njih brine i organizira prva bogoslužja fra Ivan Savić, koji se i sam nakon Domovinskog rata vraća u Lovinac i Gračac, u župe iz kojih je kao župnik morao bježati s narodom preko Velebita 1991. Požrtvovno i neumorno obilazio je prostore župa: Udbine, Lovinca, Sv. Roka, Ričica i Gračaca, te sa svojom subraćom franjevcima obnavljao porušene crkve.

 

TRGOVCEVIC

TRGOVCEVIC
Na Udbinu, 1996. godine dolazi vlč. Anto Trgovčević, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i sam prognanik iz župe Travnik. Nastanjuje se u jednoj napuštenoj kući gdje boravi i u prizemlju uređuje bogoslužni prostor u kome se redovito, svakodnevno služi sveta misa. On prvi nakon svih stradanja ponovno započima redoviti pastoral župe Sv. Nikole na Udbini. Proboravit će ovdje punih šest godina i u svemu dijeliti sudbinu i poteškoće novih Udbinjana.

495 2012 09 02 nediljko

495 2012 09 02 nediljko
Godine 2002. vlč. Anto Trgovčević preuzima novu službu u Gospiću, a za župnika na Udbinu dolazi fra Nedjeljko Knezović, franjevac splitske Provincije Presvetog Otkupitelja. On će bogoslužni prostor morati premjestiti u novu kuću koju je sada za bogoslužje dala državna agencija. Liturgijski susreti održavat će se punih osam godina u podrumu te kuće, sve do izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Nova crkva postaje i župnom crkvom 2010. godine nakon blagoslova koji je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Fra Nedjeljko će na Udbini djelovati punih deset godina u najtežem periodu izgradnje nove crkve, te će i sam uvelike pomagati u svim radovima i brinuti za sav redoviti pastoral i prve hodočasnike.

 

U nacionalno svetište Crkvu hrvatskih mučenika došli su 3. rujna 2012. vlč. Jure Tutek i mons. Tomislav Rogić kao sužupnici za Udbinu i župu Podlapača. DSCN4109 crvv

DSCN4109 crvv
Od tada je mons. Rogiću povjereno dekretom našeg biskupa mons. Mile Bogovića upravljanje ovim svetištem. Dakako, veliku zahvalnost dugujemo svim župnicima koji su od 1995. na ovamo marljivo radili, hrabrili i vodili na duhovnom polju ovdašnje vjernike i bili uključeni u ostvarenje projekta Crkve hrvatskih mučenika. Vlč. Jure i DSCN4262 crss
DSCN4262 crss
Tomislav smo su nastavljači onoga što su dosadašnji svećenici prije njih temeljito, požrtvovno i marljivo činili.

Ovo je samo kratki prikaz o svećenicima na Udbini od Drugog svjetskog rata do danas. Opširnije i temeljitije, nadamo se objavljivati naknadno…

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na