Hodočašće članova Marijine legije u Svetište na Udbini

Marijina legija organizirat će 1. listopada 2016. hodočašće svih članova udruge iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Okupljanje je predviđeno oko 11.00 sati a u 11.30 slijede Legijske molitve i molitva svete krunice. U 12 sati je svečana sveta misa koju predvodi mons. Mile Bogović, biskup u miru. Nakon kratke pauze i okrijepe u 15.00 sati slijedi pobožnost križnog puta i euharistijsko klanjanje.

Marijina legija je udruga katolika koji su se uz odobrenje Crkve te pod moćnim vodstvom Marije Bezgrješne, Posrednice svih milosti okupili u Legiju. Svaki legionar radi na izgradnji svoje duhovnosti, a kroz apostolat pomaže starima, bolesnim, nemoćnim i zanemarenim osobama. Legija sa puno ljubavi svakom čovjeku koji želi donosi duhovnu pomoć i brine o svojim članovima. Legionari su u potpunosti odani svome opredjeljenju da Božju riječ predaju svakoj duši koja to želi. „Da, laici su rod izabrani, 'sveto svećenstvo', pozvani također da budu 'sol zemlje' i 'svjetlost svijeta'. Njihov je osobit poziv i postanje da u svojemu životu očituju Evanđelje te ga time, poput kvasca, ugrađuju u stvarnost svijeta u kojemu žive i rade." (iz nagovora pape Ivana Pavla II u Limericku u Irskoj mjeseca listopada 1979.god.)
Cilj je Marijine legije slaviti Boga svetošću njezinih članova, koja se razvija molitvom i djelatnom suradnjom, pod crkvenim vodstvom. Duh Marijine legije je duh Marijin. Papa Pio XI je rekao: „Marijina legija! Kako savršeno odabrano ime!“.
Osnivač Marijine legije je Frank Duff rođen 7. lipnja 1889. u Dublinu u Irskoj. Prvi ogranak Marijine legije osnovan je 7. rujna 1921. godine. Od tog dana pa do svoje smrti 7. studenog 1980. godine s herojskim predanjem vodio je širenje Legije po cijelom svijetu. U lipnju 1996. g. dublinski nadbiskup pokrenuo je postupak za proglašenje Franka Duffa blaženim. Iz povijesti Legije je važan podatak da je blagopokojni papa Ivan Pavao II u gimnaziji bio predsjednik mjesnog ogranka katoličke organizacije mladih Marijine legije.
Marijina legija danas djeluje u više od 200 država diljem svijeta.

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na