Korizmeno hodočašće Slunjskog dekanata 2016.

KORIZMENO HODOČAŠĆE SLUNJSKOG DEKANATA 2016.

Na 5. korizmenu nedjelju, 13. ožujka, održano je hodočašće vjernika Slunjskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu. Ovo je inače peta jubilarna godina da se hodočašća dekanata ove biskupije organiziraju na Udbinu, u „duhovnu katedralu“ biskupije i cijele Hrvatske. Hodočašće je okupilo oko 450 hodočasnika iz svih 9 župa dekanata na čelu sa svojim svećenicima i dekanom Slunjskim preč. mr. Antoniom Čuturom.

Korizmeno hodočašće kao i križni put predvodio je župnik Cvitovića i Lađevca i slunjski dekan don Antonio Čutura da bi u 17 sati slijedila sveta misa koju je predvodio Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Vjernike je na početku pozdravio čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Tomislav Rogić da bi zatim slunjski dekan don Antonio Čutura predstavio Slunjski dekanat koji broji 9 župa u kojima pastoralno djeluje pet svećenika, a od kojih se jedna, Zavalje, nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Biskup je hodočasnicima istaknuo značaj Izvanredne jubilejske Godine milosrđa u Crkvi koju je otvaranjem Vrata milosrđa otvorio papa Franjo na blagdan Bezgrešnog začeća BDM. prošle godine. Božji narod je s oduševljenjem podržao tu njegovu inicijativu i zahvalan mu je na njoj pogotovo danas kada se navršavaju tri godine od njegova izbora za Petrova nasljednika pa ćemo se i u ovoj misi s osjećajem zahvalnosti moliti „za papu našega Franju“. Biskup je zatim istaknuo da u Isusu Kristu upoznajemo kako se čovjek treba odnositi prema Bogu i prema bratu čovjeku. On je taj odnos najbolje uspostavio i nije to prestao činiti ni onda kada je izgledalo kao da ga je Otac napustio, kada je bio razapet na križu. Što je patnja bila jača to je ljubav prema ocu bila žarča.

Biskup je zatim preko današnje evanđelje pokazao kako se Krist odnosi prema čovjeku i onda kada je grješnik. No, Isus je na primjeru kamenovanja bludnice pokazao da treba razlikovati čovjeka od njegova grijeha: grijeh treba uvijek osuditi, ali čovjeka treba uvijek spašavati. Što je čovjek moralno slabiji, to je skloniji govoriti o slabostima drugih ljudi. Neki su uvijek voljni pridružiti takvom govoru. Drugi ispituju prethodno što je istina i tek onda izraze svoje slaganje ili neslaganje. Ljubav se opire svakoj osudi. To je ono što je nagonilo Milosrdnog oca da ne priča o grijesima svoga razmetnog sina, to je nagonilo Isusa krista da ne osudi grješnicu. Krist se opirao osudi čovjeka sve do vlastite žrtve na križu. No, ima nažalost i onih koji se ne spašavaju. Ima slučajeva kada je i Bog nemoćan da digne grijeh s čovjeka. Ova hodočašća ne treba gledati prvenstveno kao nešto zanimljivo, poput nekoga izleta, nego kao čin pokore i molitve. Inače mogu postati poput nezanimljivog ponavljanja istog sadržaja. Ona nam trebaju pomoći da spoznamo bolje našu grješnost i Božje milosrđe prema nama.

Na misi biskup je u službu akolita i čitača uveo bogoslova Peru Jurčevića iz župe Cvitović da bi zatim ukazao na potrebitu zahvalnost onim sinovima Slunjskog dekanata koji desetljećima svoj svećenički vijek služe u službi naroda mons. Marijanu Ožuri u Cetingradu i mons. Mili Peciću u Slunju. Jedan i drugi zaslužili su trajno sjećanje naroda i vjernika slunjskog dekanata. Treba izraziti zahvalnost i drugim svećenicima, vlč. Mili Šajfaru koji se u času odcjepljenja Gospićko-senjske biskupije nalazio na području koje je pripalo Rijeci, ali se opredijelio na povratak u svoju rodnu biskupiju. Zahvalni smo, dakako, posebno onima koji su iz drugih biskupija slobodno prihvatili rad u ovoj našoj biskupiji.
Glazbom je misu animirao združeni zbor svih župa a na orguljama je svirala prof. Anka Čuić iz Slunja. Nakon mise u kripti crkve mons. Tomislav Rogić predstavio simboliku i faze gradnje oltarnog reljefa Slava hrvatskih mučenika dok je dekan mr. Antonio Čutura predstavio župe dekanata.

Slunj2016 04

Slunj2016 04
Slunj2016 02
Slunj2016 02
Slunj2016 03
Slunj2016 03
Slunj2016 05
Slunj2016 05
Slunj2016 06
Slunj2016 06
Slunj2016 07
Slunj2016 07
Slunj2016 08
Slunj2016 08
Slunj2016 09
Slunj2016 09
Slunj2016 10
Slunj2016 10

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na