Hodočašće Senjskog i udbinskog dekanata - korizma 2016.

Korizmeno hodočašće Senjskog i Udbinskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika

Četvrti puta za redom, na treću nedjelju korizme, 28. veljače 2016. hodočastili su vjernici Senjskog i Udbinskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika. Iako je vrijeme bilo vjetrovito, prohladno i kišno okupilo se tristotinjak vjernika predvođeni svećenicima svih župa obaju dekanata. Susret je započeo u 15.30 sati pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio dekan udbinski Tomislav Rogić. Uslijedilo je vrijeme za sakrament pomirenja – svetu ispovijed, a ujedno se molila pobožnost križnog puta koju je predvodio dekan senjski Silvio Milin. Izabran je križni put s temom molitve za obitelj. Uz svećenika Milina poredali su se ministranti iz nekolicine župa, kao i čitači, svaki iz druge župe.

Svetu misu u 17 sati predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Na početku mise kratki uvod, informacije i statistiku za prošlu godinu dao je najprije mons. Rogić za Udbinski dekanat, a potom preč. Milin za senjski dekanat.

U homiliji biskup Bogović podsjetio je na početke hodočašćenja u korizmi na Udbinu, pred pet godina, 2012., istaknuvši da smo ovaj petogodišnji ciklus korizmenih hodočašća rasli u vjeri i pobožnosti prema hrvatskim mučenicima i osnaživali zajedništvo naše biskupije. potom se osvrnuo na Godinu milosrđa i vrata milosrđa kroz koja su i danas hodočasnici prošli ulazeću u svetište moleći Božje milosrđe, oprost grijeha, ali i snagu opraštanja koja nam tako treba u svakidašnjem životu. Evanđelje ove nedjelje potiče nas da ne zaboravimo djela Božjih u svome životu i ne budemo neplodna smokva. neka milosrđe Božje urodi obilnim plodovima u duši svakog vjernika, svake obitelji, župe, cijelog našeg naroda i cijele Crkve po svem svijetu.

Na koncu mise, domaćin ravnatelj svetišta mons. Rogić nazočnima je kratko protumačio oltarni reljef Slava hrvatskih mučenika i pozvao ih na predstavljanje oba dekanata u kripti, a potom na druženje u Pastoralnom centru.

Prezentaciju Senjskog dekanata i desetak panoa sa slikama priredila je prof. Blaženka Ljubović, a udbinski dekanat predstavio je dekan Rogić. U nizovima slika i povijesnih podataka predstavljene su sve župe: 12 župa senjskog i 12 župa udbinskog dekanata. Okupljeni su s pažnjom pratili povijest i sadašnjost naših župa, građevina, crkva koje su u više navrata bile razarane, neke i po dva puta u posljednjih sto godina.

Radost susreta posebno je došla do izražaja u druženju uz čašicu čaja, kave, soka... Bilo je dojmova koje treba podijeliti i sjećanja i pozdrava, šala i anegdota s prijašnjih susretanja po drugim mjestima u biskupiji. S nadom da je to bio istinski bratski susret u Godini milosrđa i uz zagovor svih hrvatskih mučenika, hodočasnici su se oko 20 sati uputili svojim domovima.

A Senj UDBINA2016 01

A Senj UDBINA2016 01
A Senj UDBINA2016 02
A Senj UDBINA2016 02
A Senj UDBINA2016 03
A Senj UDBINA2016 03
A Senj UDBINA2016 04
A Senj UDBINA2016 04
A Senj UDBINA2016 05
A Senj UDBINA2016 05
A Senj UDBINA2016 06
A Senj UDBINA2016 06
A Senj UDBINA2016 07
A Senj UDBINA2016 07
A Senj UDBINA2016 08
A Senj UDBINA2016 08
A Senj UDBINA2016 09
A Senj UDBINA2016 09
A Senj UDBINA2016 10
A Senj UDBINA2016 10

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na