Hodočastili članovi Marijine legije

Marijina legija organizirala je 1. listopada 2016. hodočašće svih članova udruge iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

Već oko 10 sati započelo je okupljanje hodočasnika iz Zadra, Kaštela, Vrpolja, Biograda na Moru, Paga, Povljane, Petrinje, Osijeka, Siska, Dugog Sela, Turnja, Galovca, Posedarja, Splita, Podravskih Sesveta, Kalinovca, Đurđevca, Sv. Đurđa i najudaljenijeg Sarajeva. Okupilo se oko 750 hodočasnika. Parkiralište ispred Svetišta ubrzo je ispunjeno autobusima,  a rijeka hodočasnika prolazila je pored kipa sv. Ivana Pavla II. pjevajući marijanske pjesme. Uslijedio je obilazak Svetišta i mogućnost za svetu ispovijed. Ispovijedalo je 10 svećenika.

U 11.30 započele su Legijske molitve i molitva svete krunice a zatim sveta misa koju je predvodio mons. Mile Bogović, biskup u miru. Na početku svete mise okupljene su pozdravili upravitelj Svetišta Josip Šimatović i o. Ivan Cindori, duhovnik Marijine Legije regije Zagreb. Na kraju je svima zahvalio Marko Oroz iz Zagreba.

Nakon svete mise uslijedila je okrepa i odmor. U kapeli BDM Kraljice mučenika bilo je izloženo Presveto tako da je bila mogućnost i za euharistijsko klanjanje. U 15 sati započeli smo okupljanje kod kapele sv. Marka Groba i krenuo je križni put. Postaja za postajom, razmišljajući o Isusovoj otkupiteljskoj muci i uskoro smo se našli ispod crkve kod četrnaeste postaje. Noseći u procesiji Presveto koje je bilo izloženo u kapeli BDM Kraljice mučenika uputili smo se prema crkvi na molitvu Catena Legionis (molitve koje svaki legionar dnevno moli), zajedničko klanjanje i blagoslov nabožnih predmeta.

Susret je završio u 17 sati. Slijedilo je zajedničko fotografiranje, prijateljski razgovori i međusobne preporuke u molitve. Prošlogodišnji ovakav susret održan je u Sinju a sljedeće godine susret je u Marijinom svetištu u Molvama.

Bio je to još jedan u nizu od Boga blagoslovljeni dan u Crkvi hrvatskih mučenika, u srcu naše Domovine. 

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na