Vrijedan poklon Crkvi hrvatskih mučenika

Jučer je Crkvu hrvatskih mučenika u pratnji unuke Maruške i gospodina Matije posjetio gospodin Mirko Mrčela. Crkvi je darovao vlastiti umjetnički rad, kopiju Višeslavova križa. Mirko već duži niz godina živi u Sloveniji, u Kamniku, a za Hrvatsku ga veže njegovo mjesto rođenja (Koprno, župa Unešić) i školovanja (sjemenište u Šibeniku). S velikom pažnjom i radošću razgledao je čitav kompleks Svetišta zahvaljujući Bogu da je doživio izgradnju i mogao posjetiti Crkvu hrvatskih mučenika.

U razgovoru je napomenuo: „Kao ljubitelja hrvatske povijest, a naročito umjetničke, ponukalo me je još prije četrdesetak godina da se bavim izradama naše najstarije likovne umjetnosti, pa i izradi kopija radova genija Ivana Meštrovića. Nekoliko radova iz drveta napravio sam ponajviše za crkve a na desetine za rodbinu i prijatelje.

Zahvaljujem dragom Bogu da mi je pružio priliku da ovaj križ (unikatan, američka trešnja, 180 cm) darujem meni dragoj Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Ovom prilikom zahvaljujem i Crkvi u Šibeniku koja mi je u teškim poratnim vremenima omogućila školovanje. Moji radovi za Domovinu i tuđinu nisu dovoljni da se odužim našoj Crkvi. U duševnom miru gledam u mojoj 84. godini na svoj prijeđeni put, imajući na umu naputke prefekta u Šibeniku, don Arnerića, koji nam je rekao: „Budite dobri ljudi i Hrvati!“.

Zahvaljujemo gospodinu Mirku na vrijednom daru koji će u vjerničkom i umjetničkom smislu zasigurno oplemeniti prostor našeg Svetišta.

 

 

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na