Do Božića koracima djelotvorne ljubavi

L2hvbWUvbmVtb3p0ZXIvcHVibGljX2h0bWwvZ29zcGlja28tc2VuanNrYS1iaXNrdXBpamEuaHIvL2ltYWdlcy9zdG9yaWVzLzEyc2xpa2UtMi91ZGItc2FsZXppamFuY2kuanBn(Udbina, 15.12.2012.V.P.) -Učenici i djelatnici Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci, u suradnji s Caritasom Gospićko-senjske biskupije, već petu godinu za redom provode karitativnu adventsku akciju "Pomoć obiteljima Like".

Ove godine pohodili su i materijalno pomogli sedam obitelji na području Gospićko-senjske biskupije: u Udbini, Gospiću, Kuterevu. U akciji je sudjelovala cijela školska zajednica, a također i članice Marijanske vinkovske mladeži iz Rijeke (predvođena s. Veronikom Popić). Tijekom adventa učenici i djelatnici prikupljali su živežne namirnice (kao i ostale potrepštine) i sudjelovali u kreativnim radionicama s ciljem prodaje izrađenih artikala. 

Prikupljeno su mladi osobno odnijeli obiteljima u subotu 15. prosinca 2012. godine. Susret s ličkim krajevima i ljudima započeli su euharistijskim slavljem u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini, kojeg je predvodio don Mirko Barbarić. Uz srdačnu dobrodošlicu, mons. Tomislav Rogić, župnik udbinski, objasnio je simboliku i značenje Crkve hrvatskih mučenika, kao i njezinu povezanost s cjelokupnim tijekom hrvatske mučeničke povijesti od najstarijih vremena do danas.
Također, ova je akcija sadržajem bila i dio ostvarivanja programa za cjeloživotno učenje Comenius – multilateralno školsko partnerstvo (koji financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije), u kojem se škola - Salezijanska klasična gimnazija (u suradnji s još pet europskih zemalja) posebno bavi Domovinskim ratom i razdobljem stvaranja slobodne Hrvatske (naziv projekta – Retropolis). Upravo krajevi koje su posjetili sadrže brojne povijesne znamenitosti vezane uz početak Domovinskog rata, kao i cjelokupni njegov tijek, o čemu je progovorio mons. Tomislav Rogić te prikazao dokumentarni film na tu temu. U Gospiću je skupina mladih sa svojim voditeljima pohodila grob sestre Žarke Ivasić, milosrdnice, mučenice komunističkog režima. (VP)

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na