Korizmeno hodočašće Ogulinskog dekanata 2015.

Korizmeno hodočašće Ogulinskog dekanata 2015.

Udbina - U nedjelju 15. ožujka 2015. održano je na 4. korizmenu nedjelju hodočašće vjernika Ogulinskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu. Bilo je to jubilarno 10. korizmeno hodočašće, prve godine hodočastilo se u Senj, zatim pet godina u Gospić te posljednje četiri godine na Udbinu u nacionalno svetište Hrvatskih mučenika. Ovogodišnje hodočašće okupilo je više od 350 hodočasnika koji su na početku sudjelovali u pobožnosti križnog puta u Crkvi hrvatskih mučenika koju je predvodio župni vikar Ogulina vlč. Dino Rupčić.

Misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogoviću u suslavlju 9 svećenika iz dekanata. Hodočasnike je na početku pozdravio čuvar nacionalnog svetišta na Udbini mons. Tomislav Rogić, dok je podatke o dekanatu prezentirao ogulinski župnik i dekan preč. Robert Zubović. U dekanatu je 16 župa u kojima pastoralno djeluje 11 svećenika (1 je umirovljen). U tijeku prošle godine kršteno je 199 osoba, umrlo 314, a vjenčano 63.

Biskup Bogović je u propovijedi govorio o porukama korizmenih nedjelja te ukazao da je tajna života u darivanju koje se ostvaruje u žrtvovanju za druge. Također je istaknuo važnost očuvanja obitelji, te podsjetio na 2. nacionalni susret obitelji na Trsatu. Biskup Bogović je na kraju istaknuo simboliku janjeta u križu koji simbolizira Godinu evanđelja u Gospićko-senjskoj biskupiji. Nakon mise čuvar svetišta mons. Tomislav Rogić je progovorio o pobudnici pape Franje, Radost evanđelja, nekoliko savjeta za obitelj u sklopu priprave na Nacionalni susret obitelji, te predstavio aktualne radove i planove uređenja Crkve hrvatskih mučenika.

Z. Ranogajec

og-dek-hodocasce1

og-dek-hodocasce1
og-dek-hodocasce3
og-dek-hodocasce3
og-dek-hodocasce4
og-dek-hodocasce4
og-dek-hodocasce5
og-dek-hodocasce5
OG dek2 2015
OG dek2 2015
Og dek3 2015
Og dek3 2015
OG dek4 2015
OG dek4 2015
OG dek2015
OG dek2015

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na