Prvi dan priprave za slavlje Dana mučenika

Danas, na blagdan sv. Bartola i spomendan bl. Miroslava Bulešića u Crkvi hrvatskih mučenika započela je trodnevna duhovna priprava za Dan mučenika. Svetu misu predvodio je vlč. Božo Barišić, župnik u Ninu. Riječi dobrodošlice izrekao je župnik i upravitelj Svetišta vlč. Josip Šimatović. Uz župnika i predvoditelja trodnevnice koncelebrirali su vlč. Josip Vidas i vlč. Jure Tutek. Nakon evanđelja kojega je navijestio vlč. Vidas propovjednik je u propovijedi izrekao: „Dragi prijatelji, i mi smo Isusovi učenici Kao Isusovi učenici pozvani smo stavit svoj život na raspolaganje Bogu, a to znači: darivati se, svjedočiti i žrtvovati se. Naš je život znak i svjedočanstvo htjeli mi to ili ne.

Svjedočiti se može jedino ako smo zaista bili svjedoci nečega ili nekoga. Svakom našom riječju, djelom čak i šutnjom svjedočimo za ili protiv ljubavi. Svakom našom riječju, djelom čak i šutnjom otvaramo ili zatvaramo put Istini – koja nam se otkriva u otajstvu ljubavi. Srijeda je po tradiciji dan judine izdaje -  on Ga je izdao a mi budimo svjedoci - oni koji ostaju do kraja vjerni.

Darivati se može jedino ako se ima što darovati. kršćanin je pozvan darivati ono što je primio. Darivati ljubav kojom je ljubljen, milost kojom je zamilovan, blizinu koja mu je blizu – darivati Boga kojim je ispunjeno njegovo biće, njegov život. Vrijeme u kojem živimo obasipa nas stalno nekakvim darivanjima: kupi dva dobiješ tri, nauči jezik bez muke, smršavi u 15 dana i tome slično… Kršćanin je pozvan darivati drugačije i drugo. Darivati ne lagane i površne stvari već novu stvarnost koja od nas traži žrtvu, radikalno okretanje Bogu. Darivati, dakle, za kršćanina znači ne zadržati zatvorenom u svetištu vlastitog srca primljenu ljubav nego dogorjeti ljubeći Boga prisutnog u krhkosti čovjekova bića.

Žrtvovati se može samo ako u srcu nismo tjeskobno zabrinuti za same sebe. Tjeskobni nismo samo onda kad s pouzdanjem u Očevu ljubav i njegovu zaštitu kročimo makar i umornim korakom po vrućem asfaltu naše kršćanske svakodnevnice. Od nas se danas ovdje ne traži da se žrtvujemo u smislu da doslovno umremo. U našoj prošlosti bilo je i takvih hrabrih svjedoka ljubavi koja se žrtvuje do kraja. Tome svjedoči i ova crkva na Udbini posvećena na čast Hrvatskih mučenika koji su svoje živote žrtvovali za Krista i domovinu. Danas je kršćanin pozvan žrtvovati se i umirati svaki dan za one i zajedno sa onima koji makar živi umiru - pritisnuti bolešću, strahom, tjeskobom, zarobljeni drogom, kockom… Ne može se žrtvovati za druge ako se misli samo na sebe. Ako kršćanin strahuje nad svojim vlastitim životom neće imati hrabrosti boriti se za živote onih koje mu Očeva ljubav daruje u baštinu. Vjerujmo u Ljubav, vjerujmo u zajedništvo koje gradimo otkrivajući jedni drugima Istinu koju nam On pomaže vidjeti u vlastitom srcu. On nam obećava da ćemo vidjeti i anđele… Siguran sam da ne misli na krilata ljepuškasta stvorenja sa svetih sličica. Ljubav nam pomaže vidjeti očima srca i prepoznati anđele u braći i sestrama s kojima dijelimo iskustvo naše vjere, naše svakodnevice.“

Pjevanje je tijekom mise animirao župni zbor a za orguljama je bila Kristina Dragičević.

Prema rasporedu u četvrtak, 25.08., svetu misu predvodi mons. Mile Bogović koji će blagosloviti nove orgulje Svetišta. Prisustvovat će i mons. Tomislav Rogić i mons. Ante Ivas.

 

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na