Dan hrvatskih mučenika 2014. - PROGRAM

TRODNEVNICA UOČI DANA HRVATSKIH MUČENIKA 2014.

 

1. dan, srijeda, 27. 8. 2014. – sv. Monika – misu u 19 sati predvodi vlč. Robert Zubović, župnik i dekan u Ogulinu. Sv. Monika bila je majka sv. Augustina. Prvi dan trodnevnice posvećen je obitelji. Ove godine u svibnju održan je prvi dan obitelji Gospićko-senjske biskupije na Udbini.

2. dan, četvrtak, 28. 8. 2014. – sv. Augustin – misu u 19 sati predvodi vlč. Nikola Turkalj, predstojnik Katehetskog ureda i ekonom Gospićko-senjske biskupije. Sv. Augustinu bila je posvećena crkva u Mutiliću pokraj Udbine. Od te crkve danas jedva postoje tragovi i podignut križ u znak sjećanja da je tu nekad bila crkva i živio kršćanski puk. Prijepodne vjernici Udbine posjetit će mjesto nekadašnje crkve, te ondje imati molitvu i zapaliti svijeće za sve pokojne iz tog sela.


3. dan, petak, 29. 8. 2013. – Glavosjek Ivana Krstitelja i dan Kristove muke. Misu uoči same proslave Dana hrvatskih mučenika u 19 sati predvodit će biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović. Poslije mise blagoslovit će novi križni put koji je postavljen u dnevnoj kapeli Kraljice mučenika, te predstaviti kalendar Crkve hrvatskih mučenika za 2015. godinu. Križni put u kapeli djelo je Mile Mudrovčića iz Ličkog Ribnika.

PROGRAM PROSLAVE ZA DAN HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI

30. KOLOVOZA 2014.

9.00križni put

polazi od crkve sv. Marka Groba.

Voditelj je vlč. Dino Rupčić. župni vikar u Ogulinu. Križnom putu će se pridružiti i ss. milosrdnice.
Ispovijed – svećenici ispovijedaju na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika i u atriju ispred dnevne kapele Kraljice mučenika

11.00EUHARISTIJSKO SLAVLJE
predvodi mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački

Biskup domaćin:
mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski

Pjevači:
Udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije
(Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina)

Zborovima ravna:

g. Ivan Prpić Špika (Senj)

Na orguljama:

vlč. Josip Šimatović (Gospić)

14.15 - blagoslov nabožnih predmeta

14.30 – KONCERT Zbora srednje škole iz Petrinje, voditeljica mr. Dora Gazibara

_____________________________________________________________________

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavim o 30. kolovoza, zadnju subotu u kolovozu, kako smo to najavili na dan posvete Crkve 2011. god. I ubuduće će slavlje biti u zadnju subotu u kolovozu. Posvetom CHM došli smo do cilja koji smo si davno bili postavili. Ona je oltar koji se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskog polja, mjesta na kojemu je pred 521 godina, 1493. u samo jednom danu poginulo oko deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskog plemstva“. Takvih žrtvenika bilo je mnogo kroz našu povijest. Ova crkva želi biti vidljivi znak zahvalnosti današnjeg naraštaja svima onima koji su se žrtvovali da bi njihovim suvremenicima i idućim naraštajima na ovom našem prostoru bilo bolje.

Kamen temeljac toj Crkvi položen je 9. rujna 2005. Crkva je građena po uzoru na prvu hrvatsku katedralu, crkvu Sv. Križa u Ninu, i obogaćena tradicionalnim oblicima hrvatskog graditeljstva. Posebno smo htjeli istaknuti ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda kao „predziđe kršćanstva“ (tvrđavno krunište prema Krbavskom polju), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini crkve – ispod kupole).

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na