Izišao novi broj Hrvatske vjernosti

vjernost

vjernost
Za Dan hrvatskih mučenika objavljen je novi broj (9) Hrvatske vjernosti, glasila Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Nakon uvodnika glavnog urednika dr. Ante Bežena, prvi dio posvećen je radu spomenute Komisije, s posebnim osvrtom na pripremu znanstvenog skupa o mučenicima i mučeničkim tragovima kroz hrvatsku povijest. Dobro je pročitati i našu suvremenu problematiku oko žrtava drugog svjetskog rata i poraća. Kako se država Hrvatska postavila prema tome od početka do danas može se doznati iz intervjua s dr. Andrijom Hebrangom, najkompetentnijom osobom za ta pitanja. Opisani su i napori da se dođe do popisa svih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Budući da je državna vlast od toga odustala, preuzela je to na sebe Komisija.

Čitatelji će moći u drugom dijelu vidjeti i pročitati kako je prošle godine proslavljen Dan hrvatskih mučenika.
U trećem dijelu su vijesti iz vice/postulatura za crkveno proglašenje hrvatskih mučenika. Zanimljiv je članak „Po staza naših starih“ koji opisuje put jedne skupine Gradišćanskih Hrvata od Udbine do mjesta današnjega svog boravka.
Tim, naime, putem prošli su njihovi „stari“ prije oko pola tisućljeća. Prisutna je tematika Srba i Boričevca, odnosno, kakvo je „oslobođenje“ krenulo iz Srba prema Boričevcu i drugim hrvatskim krajevima. Na naslovnoj stranici je slika Spome-parka u izgradnji na Udbini, a ponavlja se prijedlog o „svehrvatskom grobu“ na Krbavskom polju.

(mbs)

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na