VELIKI (OLTARNI) RELJEF U CRKVI HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI

DSCN4936

DSCN4936
Čitava velika zidna ploha iza oltara zamišljena je kao kameni plitki reljef, svojevrsni triptih, koji „govori“ o smislu hrvatske mučeničke povijesti, spasenjske po Kristu, o mučenicima za vjeru – u slavi s Kristom uskrslim.

Površina cijeloga zida (d = 12,90 m, v = 9,26 m), s polukružnim lukom u gornjem dijelu, podijeljena je u tri polja – reljefa (u drugom planu) koje dijeli zidna ploha sa stupovima (u prvom planu) te zajedno čine jedinstvenu cjelinu – scenu.

Središnji reljef širok je oko 4 m i visok 7,40 m, a dva bočna, malo uža, visoka su oko 5 m. Sva tri reljefa u svome gornjem dijelu imaju polukružni luk, a nad bočnim reljefima dvije su kružne kompozicije s likovima svetaca – zaštitnika sv. Nikolom i sv. Jakovom (promjer oko 1 m). Središnjim reljefom dominira figura Usksloga u visokom reljefu, u zajedništvu sv. Trojstva. Kroz sva tri reljefa u gornjem, „nebeskom“ prostoru nižu se likovi svetaca – mučenika koji dolaze Kristu. Oni njemu bliži, prepoznatljivi, proglašeni su mučenici i kandidati za proglašenje, sve do nacionalnih junaka – mučenika. U donjem dijelu, prostoru „zemaljske zbilje“, prikazana su tri velika događaja hrvatske mučeničke povijesti – Krbavska bitka s Turcima (1493.) na središnjem reljefu, Bleiburška stradanja s konca II. svjetskog rata na lijevom i stradanje Vukovara u Domovinskom ratu na desnom reljefu. Isus uskrisava na Krbavskom polju na kojem se vidi njegov grob (ili, pak, crkva), a nad poljem se vide obrisi velebitskih vrhunaca. Na Bleiburškom polju hrvatski su mučenici u četveroredu, a nad poljem diže se planina s olovnim oblacima. Vukovar, sav u plamenu, i njegovi prognanici.

Morfološki, ova reljefna forma oslanja se kreativno na tradiciju i modernitet, te na sugestivne kamene oblike iz prirode – velike, široke plohe na kojima se nižu prizori bogati detaljima što „izranjaju“ iz slojeva stijene.

Cijeli reljef isklesao bi se od velikih debljih kamenih ploča i postavio-uzidao u plohu zida.

 

 

Kuzma Kovačić

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na