PROGRAM PROSLAVE ZA DAN HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI 31. KOLOVOZA 2013

chm udbina 31 08 2013

chm udbina 31 08 2013

 

TRODNEVNICA UOČI DANA HRVATSKIH MUČENIKA 2013.

 

1. dan, srijeda, 28. 8. 2013. – sv. Augustin kojem je bila posvećena crkva u Mutiliću pokraj Udbine. Od te crkve danas jedva postoje tragovi i podignut križ u znak sjećanja da je tu nekad bila crkva i živio kršćanski puk. Prvi dan trodnevnice predvodi vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije

2. dan, četvrtak, 29. 8. 2013. – biti će blagoslov novih elektronskih orgulja koje su u Crkvu hrvatskih mučenika dovezene 29. svibnja ove godine kao dar prijatelja ove crkve i Gospićko-senjske biskupije. Slavlje će predvoditi ovogodišnji mladomisnik, vlč. Josip Šimatović. nakon mise predvoditelj će Udbinjanima podijeliti svoj mladomisnički blagoslov i imati prvi koncert na novim orguljama.


3. dan, petak, 30. 8. 2013. – dan Kristove muke i misa uoči same proslave Dana hrvatskih mučenika. Misu će predvoditi biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović i na misi blagosloviti novi križni put koji je u Crkvu hrvatskih mučenika postavljen koncem lipnja ove godine. Križni put izradila je u žbukorezu prof. mag. Mirjana Merlić-Drašković uz pomoć svoga supruga Ivana Draškovića iz Varaždina. Jedinstvenost prikaza postaja križnog puta sastoji se u tome da Isus nema aureolu svetosti, već je pozlaćeni križ njegova aureola kojom zrači njegova svetost ljubavi za čovjeka.

 

PROGRAM PROSLAVE ZA DAN HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI 31. KOLOVOZA 2013.

 

9.00 – križni put

polazi od crkve sv. Marka Groba.

Voditelj je vlč. Stanko smiljanić. Križnom putu će se pridružiti i ss. milosrdnice.
Ispovijed – svećenici ispovijedaju kod crkve sv. Marka Groba
i na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika

 

11.00 – EUHARISTIJSKO SLAVLJE
predvodi mons. dr. Nikola Eterović, gen. tajnik Biskupske sinode u Rimu

Biskup domaćin:
mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski

Pjevači:
Udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije
(Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina)

Zborovima ravna:

g. Ivan Prpić Špika (Senj)

Na orguljama:

g. Milan Dučić (Senj)

 

14.00 - blagoslov nabožnih predmeta

 

14.15 – KONCERT PJEVAČA

CORUS CANTORES iz Vranjica

i PUČKI PJEVAČI zbora Sv. Cecilije iz K. Lukšića


 

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavim o 31. kolovoza, zadnju subotu u kolovozu, kako smo to najavili na dan posvete Crkve 2011. god. I ubuduće će slavlje biti u zadnju subotu u kolovozu. Posvetom CHM došli smo do cilja koji smo si davno bili postavili. Ona je oltar koji se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskog polja, mjesta na kojemu je pred 520 godina, 1493. u samo jednom danu poginulo oko deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskog plemstva“. Takvih žrtvenika bilo je mnogo kroz našu povijest. Ova crkva želi biti vidljivi znak zahvalnosti današnjeg naraštaja svima onima koji su se žrtvovali da bi njihovim suvremenicima i idućim naraštajima na ovom našem prostoru bilo bolje.

Kamen temeljac toj Crkvi položen je 9. rujna 2005. Crkva je građena po uzoru na prvu hrvatsku katedralu, crkvu Sv. Križa u Ninu, i obogaćena tradicionalnim oblicima hrvatskog graditeljstva. Posebno smo htjeli istaknuti ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda kao „predziđe kršćanstva“ (tvrđavno krunište prema Krbavskom polju), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini crkve – ispod kupole).

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na